Amerikaanse luchtveiligheidsexpert noemt angst voor drones ‘onzin’ 

John Coglia
John Coglia

Piloten zouden niet zo paniekerig moeten doen over drones, vindt luchtveiligheidsexpert en voormalig National Transportation Safety Board (NTSB)-bestuurslid John Goglia. Volgens Goglia is er wel wat meer voor nodig dan een botsing met een drone om een vliegtuig te laten neerstorten. Goglia deed zijn uitspraken onlangs tijdens een conferentie in Queens, New York.

De NTSB is een Amerikaanse onderzoeksorganisatie die zich bezighoudt met het onderzoeken van onder andere vliegtuigongelukken. Goglia was naast zijn functie van hoogleraar Aviation Science negen jaar als bestuurslid verbonden aan de NTSB, van 1995 tot 2004. Tegenwoordig runt Goglia een consultancybureau op het gebied van luchtvaart.

Volgens Goglia was de oorzaak van de vliegtuigcrash van US Airways vlucht 1549 in de Hudson River in 2009 bijvoorbeeld het gevolg van een botsing met meerdere ganzen. “Er was niet één gans, maar een hele zwerm ganzen voor nodig om het vliegtuig neer te laten storten. Dus één drone zou een vliegtuig laten crashen? Dat is nogal ongeloofwaardig”, aldus Goglia.

De oud-NTSB bestuurder erkent wel dat drones mogelijk tot flink wat schade kunnen leiden. “Een drone die in een vliegtuigmotor verdwijnt kan weliswaar kostbare schade veroorzaken, maar zo’n incident zal er echt niet toe leiden dat een vliegtuig neerstort.”

Drone-vliegtuig

Onderzoek
Wereldwijd uiten vertegenwoordigers van de luchtvaartsector steeds vaker hun zorgen over de opkomst van drones en de mogelijke negatieve gevolgen voor de luchtvaartveiligheid. Er is echter nog geen sprake geweest van een botsing. Wel zeggen piloten steeds vaker drones te zien in de nabijheid van vliegvelden. De Europese luchtvaartorganisatie EASA heeft daarom een onderzoek ingesteld naar de gevolgen van een botsing tussen een drone en een vliegtuig. De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting in juli bekendgemaakt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier