Onderzoek

Ford vraagt patent aan op verkenningsdrone

Als het aan Ford ligt, worden zelfrijdende auto’s in de toekomst uitgerust met een drone die wanneer nodig vooruit kan vliegen om de omgeving te verkennen. Zo zou de drone een omleiding kunnen vinden in geval van een plotselinge file, die nog niet bekend is bij verkeersinformatiediensten. Ook zouden passagiers van de auto via het onboard entertainmentsysteem kunnen interacteren met de drone.

Volgens een patentaanvraag die is ingediend bij het United States Patent and Trademark Office is de drone bedoeld om het voertuig een beter idee te geven van de directe omgeving. De drone zou als het ware moeten functioneren als een setje extra ‘ogen’ van de auto.

Pakketjes ophalen of bezorgen

Daar blijft het niet bij: de patentaanvraag omschrijft ook de mogelijkheid dat de drone pakketjes aflevert of juist ophaalt bij de auto. Daarbij is de patentaanvraag niet beperkt tot vliegende drones; ook autonome land- of zeevoertuigen behoren tot de mogelijkheden.

Dat Ford dit patent indient wil niet zeggen dat het erg waarschijnlijk is dat auto’s binnenkort met drones worden uitgerust. Volgens een woordvoerder is het patent vooral bedoeld om nieuwe ideeën veilig te stellen, en zegt de patentaanvraag niets over mogelijke nieuwe functies of producten.

Wedstrijd voor ontwikkeling emergency drone

Het is niet voor het eerst dat Ford de mogelijkheden van drones als verlengstuk van een auto onderzoekt. Eerder dit jaar schreef de autofabrikant samen met DJI een wedstrijd uit waarbij developers uitgedaagd werden om software te ontwikkelen voor emergency drones, die zelfstandig kunnen opstijgen van en landen op een F-150 pickup truck.

Een dergelijk systeem zou bijvoorbeeld door hulporganisaties zoals de VN gebruikt kunnen worden om na een calamiteit snel overzicht te krijgen van de situatie, ook als wegen onbegaanbaar zijn geworden als gevolg van een aardbeving of overstroming. De uitslag van deze wedstrijd wordt in augustus bekend gemaakt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier