BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Piloten zien ‘ze’ steeds vaker vliegen

Piloten-A380

Uitgerekend op de dag dat er in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over de voorgestelde nieuwe regelgeving voor amateur dronepiloten komt luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) met de melding dat een KLM-piloot onlangs een drone ‘op een recordhoogte’ van 5 kilometer heeft gezien. Uiteraard grijpt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) het incident aan om voor de zoveelste keer te pleiten voor verdergaande anti-drone maatregelen. Maar hoe geloofwaardig zijn deze meldingen eigenlijk?

Volgens het bericht dat vandaag via de NOS naar buiten kwam zou de piloot in kwestie op bevrijdingsdag ten noorden van Zwolle een drone hebben gezien, op een hoogte van 5 kilometer en op een afstand van 500 meter van het vliegtuig. Dat roept meteen veel vragen op: van de wat grotere hobbydrones is het weliswaar bekend dat deze flinke hoogten kunnen bereiken, maar 5 kilometer is wel uitzonderlijk hoog. Dat lukt niet met een standaard quadcopter, die heeft simpelweg niet genoeg accucapaciteit om zo hoog te klimmen. Afgezien daarvan heeft een standaardzender onvoldoende bereik om een drone op die hoogte nog te kunnen besturen.

Bovendien weet iedereen die wel eens met een drone gevlogen heeft dat je op een afstand van 500 meter een drone eigenlijk amper nog kunt waarnemen, laat staan dat je kunt zien wat voor vorm deze heeft of wat voor type het betreft. Daar komt bij dat een verkeersvlieger op die hoogte een kruissnelheid van enkele honderden kilometers per uur heeft, wat weinig gelegenheid geeft om een goed beeld te vormen van een ver verwijderd en klein object.

Het spreekt dan ook boekdelen dat de recente ‘botsing‘ tussen een drone en een vliegtuig bij Heathrow – iets waar de VNV ook direct luidkeels melding van maakte – achteraf helemaal geen drone bleek te betreffen. Het is nog altijd niet duidelijk of het vliegtuig in kwestie überhaupt met een voorwerp in contact is geweest, aangezien er geen enkele schade werd geconstateerd. De Britse minister van transport gaf later toe dat het net zo goed een plastic zak had kunnen zijn.

Bovenstaande in overweging nemende lijkt het sterk op dat zowel piloten via hun spreekbuis VNV en de luchtverkeersleiding een lobby in de vorm van een mediacampagne in gang hebben gezet om staatssecretaris Dijksma ervan te overtuigen het hobbymatig gebruik van drones nog sterker in te perken, en werkelijk iedere gelegenheid aangrijpen om drones in een kwaad daglicht te stellen. Dit alles om er maar voor te zorgen dat het luchtruim hun exclusieve domein blijft.

En die ‘drone’ die op bevrijdingsdag op een hoogte van 5 kilometer werd gezien? Misschien ging het maar om een eenvoudige heliumballon. Die dag werden er in Zwolle namelijk tientallen van deze ballonnen opgelaten, waarvan bekend is dat deze een hoogte van wel 8 kilometer kunnen bereiken.

heliumballon

Deze foto werd door Bart Houx gemaakt op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle

8 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.