AchtergrondPro

Regels voor dronegebruik steeds vaker overtreden door omroepen

Dronebeelden-Amsterdam-Tower-RTL-Nieuws
Still uit de dronevideo ‘A’DAM Toren’ van RTL Nieuws

Steeds vaker zie je op tv mooie dronebeelden voorbij komen, variërend van shots in reisprogramma’s tot items in EenVandaag. En ook in documentaires en nieuwsuitzendingen zie je in toenemende mate dronemateriaal voorbij komen. Bij het maken daarvan wordt echter lang niet altijd gelet op de regelgeving voor het professioneel gebruik van drones.

Onlangs  kwam RTL Nieuws bijvoorbeeld met ‘unieke dronebeelden‘ van het uitzicht dat je hebt vanaf de heropende A’DAM Toren. Maar je hoeft geen expert te zijn om te weten dat je in Amsterdam helemaal niet met een drone mag vliegen, omdat de stad in de CTR van Schiphol ligt. En daar mag niemand – ook professionals niet – vliegen met een drone.

Nog veel bonter maakte BNN het twee weken terug, in het programma ‘Mijn Jodenbuurt‘ met Filemon Wesselink. In de documentaire waren prachtige drone-opnamen van de Amsterdamse Rivierenbuurt te zien, maar die zijn zo illegaal als wat: er werd in meerdere shots gevlogen boven wegen en boven aaneengesloten bebouwing, en ook in dit geval werd er gevlogen binnen de CTR Schiphol.

Illegale-dronebeelden-BNN
Fragment uit ‘Mijn Jodenbuurt’ van BNN

Producers en verslaggevers niet op de hoogte
Het is wrang om te constateren dat zowel de publieke als commerciële omroepen het niet zo nauw nemen met de regelgeving voor drones, zeker nu dat er zoveel te doen is over de regels voor amateurs. Hoe kun je van hobbyvliegers verwachten dat ze zich aan de regels houden, als je op tv te pas en te onpas wordt geconfronteerd met beelden van drones die vliegen op plekken waar dat helemaal niet mag?

“Het grootste probleem is dat niemand lijkt te weten wat de regels precies zijn. Producers, verslaggevers, ze maken gebruik van beelden van drones die cameramensen meenemen. Als deze vakmensen zich even zouden verdiepen in de regels, zou er niet meer over gebouwen en auto’s worden gevlogen”, verklaart een eindredacteur bij de publieke omroep desgevraagd tegenover Dronewatch.

De CTR van Schiphol omvat het grootste deel van Amsterdam
De CTR van Schiphol omvat het grootste deel van Amsterdam. Bron: Vliegjedroneveilig.nl / Aeret IT

Regelgeving voor professionals
Net als amateur dronevliegers mogen professionele dronegebruikers geen opnamen maken binnen de CTR van Schiphol of andere vliegvelden. De wet voorziet wel in een uitzondering voor de buitenste ring van CTR Schiphol, maar in de praktijk geeft LVNL nog geen toestemming voor dergelijke vluchten. Daarnaast moet men te allen tijde minstens 150 meter horizontaal afstand houden van aaneengesloten bebouwing en groepen mensen.

Vluchten met een commercieel karakter mogen verder alleen worden uitgevoerd door piloten die beschikken over een RPA-L, gebruik makend van gecertificeerde en verzekerde toestellen. De productiebedrijven tenslotte moeten beschikken over een ROC. In geval van een overtreding kan zowel de drone-operator als de opdrachtgever beboet worden.

Reactie DARPAS
DARPAS, de branchevereniging voor professionele gebruikers van onbemande luchtvaartuigen, onderschrijft het probleem van illegale tv-opnamen. “Veel van onze leden zouden graag dit soort beelden maken, als dat wettelijk toegestaan zou zijn. Door deze op illegale wijze tot stand gekomen beelden op de tv te tonen schep je bij het publiek de indruk dat dit gewoon kan en mag. Soms wordt er wel achteraf door de luchtvaartpolitie opgetreden. Maar dat bereikt het grote publiek niet, waardoor de foute indruk blijft bestaan”, aldus DARPAS-voorzitter Rob van Nieuwland.

Volgens Van Nieuwland doen productiebedrijven er verstandig aan om alleen door de overheid goedgekeurde bedrijven in te huren. “Je kunt vaststellen of een bedrijf bevoegd is professioneel te vliegen met drones door te vragen naar zijn geldige ROC (RPAS Operator Certificate). Je vindt bedrijven die hierover beschikken o.a. op de website van DARPAS. Deze bedrijven weten waar er met de drone gevlogen kan worden en waar niet. Je vliegt dan ook verzekerd, hetgeen bij deze verboden opnamen niet het geval was. Mocht het toestel schade aanrichten, kan je bij illegaal gebruik zelf voor de kosten opdraaien.”

Van Nieuwland: “Door de toegenomen aantal meldingen van dronevliegen op plekken waar dat verboden is, wordt de politie steeds alerter op dit soort acties, waardoor de pakkans wordt vergroot. Dit aangevuld met de door de staatssecretaris aangegeven extra instructies aan de politiemedewerkers en de vraag aan haar collega van Justitie of de huidige strafmaat nog afdoende is, wijst erop dat er serieus naar gekeken wordt dit soort illegale praktijken uit te bannen. Dit is hoognodig omdat we anders regelgeving hebben die een papieren tijger blijkt te zijn.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Regels voor dronegebruik steeds vaker overtreden door omroepen

 • Als je gaat opzoeken wat de wet aaneengesloten bebouwing is, betekend het sowieso dat je niet mag vliegen binnen de bebouwde kom. In ieder geval niet zonder toestemming van de gemeente.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Sterker nog: de gemeente/burgemeester heeft hier helemaal niets over te zeggen, en kan ook geen toestemming geven voor een vlucht binnen een CTR of boven aaneengesloten bebouwing.

   Beantwoorden
 • Dan vind ik het wel gek, dat ook Darpas leden vliegen op plaatsen waar het niet mag. Dhr Nieuweland moet eerst eens bij zijn eigen leden kijken, voor die over andere kijkt.

  Beantwoorden
 • Vroeger moest je toestemming vragen van Defensie om luchtopnamen te mogen maken en publiceren. Dat was standaard en normaal en op de aftiteling van je film kon je dan vol trots je luchtfotovergunning nummer vermelden. Het duurde een paar weken, maar dan kon je ook door…!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier