Nieuws

VVD wil gewichtslimiet voor hobbydrones verlagen

Inspire-1-hobbypiloot

Als het aan VVD Tweede Kamerlid Ton Elias ligt gaat het maximumgewicht van drones waarmee particulieren zonder brevet mogen vliegen omlaag van 25 naar 5 kilo. Elias brengt dit standpunt naar buiten aan de vooravond van een debat over drones dat vanavond in de Tweede Kamer plaatsvindt.

Volgens Elias zou het in verband met de veiligheid wenselijk zijn dat recreanten alleen nog maar met niet al te zware toestellen mogen rondvliegen. Daarbij noemt hij 5 kilo als nieuwe wenselijke bovengrens. Momenteel mogen recreanten volgens de Regeling modevliegen met toestellen tot 25 kilo vliegen, maar het vliegen met zulke zware toestellen gebeurt eigenlijk alleen op modelvliegterreinen.

5 kilo is sowieso nog altijd een flink gewicht voor een multirotor: een redelijk uit de kluiten gewassen semiprofessionele quadcopter zoals de Inspire 1 weegt nog geen 3 kilo, terwijl populaire ‘middenklassers’ zoals de Phantom van DJI en de Q500 van Yuneec rond de anderhalve kilo wegen. Bij 5 kilo of meer heb je het al gauw over flinke octocopters en dat zijn doorgaans niet de toestellen waar hobbyisten mee vliegen. De maatregel die Elias voorstelt zal dan ook weinig impact hebben op het hobbysegment, als zijn maatregel überhaupt al gehoor vindt bij de staatssecretaris.

Verder wil Elias dat er veel strenger opgetreden wordt tegen dronepiloten die hun toestel in de buurt van vliegvelden laten opstijgen. Ook zouden drones voorzien moeten worden van een registratienummer, zodat in geval van een crash of ander incident duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier