BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Dijksma: ‘Bewijslast moet op orde zijn voordat er vergaande droneregelgeving komt’

Staatssecrataris Sharon Dijksma wil nog geen werk maken van een gewichtsverlaging voor recreatieve drones. Volgens Dijksma moet eerst de bewijslast op orde zijn, voordat er vergaande nieuwe regelgeving wordt gemaakt.

Die uitspraak deed de staatssecretaris tijdens een debat over drones in de Tweede Kamer, waarin Ton Elias (VVD) pleitte voor het verlagen van de gewichtslimiet voor hobbydrones. Dijksma wil eerst de uitkomsten van een onderzoek door de Europese luchtvaartorganisatie EASA afwachten. Dit instituut gaat onderzoeken hoe groot het risico van een botsing tussen een drone en een vliegtuig is en wat de eventuele consequenties daarvan zijn.

Ook komt er op korte termijn geen verplichte registratie voor drones. Dat is iets wat mogelijk op Europees niveau geregeld gaat worden, en daarom is het niet handig om het komende halfjaar al een landelijk plan te ontwikkelen voor zo’n registratie, zoals Salima Belhaj van D66 in haar motie verzocht.

Geofencing en voorlichting
Om verdere incidenten met drones te voorkomen is Dijksma in gesprek gegaan met dronefabrikanten, die inmiddels beloofd hebben hun geofencing-systemen aan te scherpen. Ook wil de staatssecretaris kijken of er een convenant afgesloten kan worden met leveranciers, waarbij de industrie zich verplicht om voorlichtingsmateriaal mee te geven aan kopers van drones. Daarnaast wordt de handhaving van de regels geïntensiveerd en wordt mogelijk de strafmaat voor het vliegen op verboden locaties verhoogd.

Professionele gebruikers zouden juist meer ruimte moeten krijgen om gebruik te maken van drones, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van inspecties of het monitoren van gewassen op akkers. Daartoe is onder andere de minidrone-regeling in het leven geroepen, die binnenkort bekrachtigd zou moeten worden.

‘Het ontbreekt nog aan kennis’
Kamerlid Dion Graus (PVV) gaf aan dat het lastig is om te praten over regels voor drones, terwijl nog niet duidelijk is hoe de vork precies in de steel zit. “Het ontbreekt nog een beetje aan kennis over drones bij ons allemaal. Daar ben ik gewoon heel eerlijk in. Het is de eerste keer in 10 jaar dat ik het moet zeggen, maar ik krijg er niet goed een vinger achter, wat we allemaal moeten gaan doen.”

Het debat is hieronder terug te zien.

4 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.