Janus 360 drone maakt virtual reality luchtvideo’s mogelijk

Janus-360

360 graden content is helemaal de bom deze dagen. Mede dankzij de opmars van betaalbare virtual reality headsets zoals de Samsung Gear VR en niet te vergeten Google Cardboard is er sprake van een snel stijgende vraag naar 360 graden foto’s en video’s, waarbij je als kijker het gevoel krijgt letterlijk middenin de actie te zitten, doordat je alle kanten op kunt kijken. Het Franse bedrijf Drone Volt speelt op deze trend in met de lancering van de Janus 360, een drone waarmee je 360 graden luchtvideo’s van hoge kwaliteit kunt maken.

janus-drone-e1462377359220

Momenteel zijn 360 graden camera’s in allerlei soorten en maten te verkrijgen, variërend van pocket formaat action cams zoals de Ricoh Theta S of Samsung Gear 360, tot en met uit de kluiten gewassen VR rigs zoals de Omni van GoPro. Zodra je echter vanuit de lucht video’s wilt gaan maken loop je bij gebruik van genoemde action cams al snel tegen het probleem aan dat de beelden niet van voldoende kwaliteit zijn, of dat de rig in kwestie zich niet goed leent voor aerial toepassingen, simpelweg omdat deze te zwaar is, of geen rekening houdt met het feit dat de drone ook in beeld komt.

De Janus 360 brengt daar verandering in. De uit de kluiten gewassen quadcopter biedt plaats voor 2x 5 GoPro Hero 4 camera’s, zodat het toestel zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde rondom videoopnamen kan maken, zonder dat er in de uiteindelijke 360 video propellers of andere onderdelen van de drone in beeld komen. In totaal worden er dus 10 afzonderlijke videostreams opgenomen, die achteraf worden gestiched tot één 360 graden video.

De Janus drone beschikt over twee Freedom 360 rigs
De Janus drone beschikt over twee Freedom 360 rigs

Volgens de fabrikant zou je 15 minuten aaneengesloten moeten kunnen filmen met de Janus 360. Per vlucht kan er tot 150 GB aan data worden opgenomen. De Janus beschikt over een live HD video stream naar de operator, maar dat betreft de stream van 1 van de camera’s, niet van alle 10 tegelijk. Bijzonder is dat het systeem is uitgerust met een valparachute, dus mocht de drone een storing vertonen, dan valt deze niet als een baksteen uit de lucht.

Hieronder kun je een demovideo bekijken die opgenomen werd met de Janus 360. Let wel, niet elke browser ondersteunt de weergave van 360 graden video’s. Wanneer de Janus 360 op de markt komt en wat deze gaat kosten is nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier