Politie pakt 19-jarige dronevlieger op bij Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag een 19-jarige Amsterdammer opgepakt die in de buurt van Schiphol aan het vliegen was met zijn drone. Een getuige meldde dat een drone in de buurt van de aanvliegroute van Schiphol vloog. De drone en de gemaakte beelden zijn door de afdeling Luchtvaart van de politie in beslag genomen.

De politie doet onderzoek naar het incident. De man wordt vliegen met een onbemand luchtvaarttuig in gecontroleerd luchtruim ten laste gelegd. De officier van justitie bepaalt of en welke sanctie tegen de man wordt opgelegd.

De arrestatie volgt op een lange reeks van meldingen van drones in de nabijheid van Schiphol. Zelden kunnen echter de verantwoordelijke dronepiloten worden aangehouden. Het is verboden om met een onbemand luchtvaartuig in de CTR van Schiphol te vliegen. Niet iedereen is echter op de hoogte van dit verbod. Bovendien zijn niet alle drones voorzien van geofencing. Dat is software die het opstijgen in de buurt van vliegvelden moet voorkomen.

(coverfoto: Bin im Garten, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Politie pakt 19-jarige dronevlieger op bij Schiphol

  • 22 mei 2016 om 23:54
    Permalink

    Kom op zeg. In wat voor een uithoek leef je als je nog steeds niet weet dat t verboden is om nabij vliegvelden met je drone te vliegen? Het is de laatste tijd vaak genoeg in het nieuws geweest. En dan is er nog zoiets wat gezond verstand heet. Als je niet zelf kunt bedenken die gevaarlijk dit is, zou je ook geen drone mogen bedienen…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier