Kamermeerderheid voor verplichte droneregistratie

Drone-Tweede-Kamer

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet graag dat er op termijn een verplichte registratie van drones wordt ingevoerd. Ook is het voornemen om strengere regels voor recreatieve dronegebruikers in te voeren bekrachtigd. Dat is het resultaat van een stemming die gisteren plaatsvond in de Tweede Kamer.

Geofencing verplicht, folders meeleveren
Tijdens de stemming bogen de Tweede Kamerleden zich over een reeks moties die onlangs werden ingediend voor het algemeen overleg over drones. Daarin werd onder meer opgeroepen om geofencing verplicht te stellen, en om fabrikanten en winkeliers middels een convenant te vragen om voorlichtingsmateriaal mee te leveren met drones. Deze moties zijn met meerderheid van stemmen aangenomen.

De Tweede Kamer vindt verder dat er een registratiesysteem moet komen, maar het optuigen van zo’n systeem zou in overleg moeten gaan met Europa, en eenmaal ingevoerd zou het systeem tot minimale administratieve lasten moeten leiden. Een motie van D66 om binnen een halfjaar al een plan te maken voor de invoering van een registratiesysteem werd weggestemd.

Geen handhavingsplan
Opmerkelijk is het feit dat een motie waarin de regering wordt opgeroepen om met een handhavingsplan aan te geven hoe er effectief handhavend opgetreden kan worden en hoe zich dat verhoudt tot de beschikbare capaciteiten van de ILT, de politie en de Koninklijke Marechaussee, verworpen werd. De vraag rijst dan ook hoe de strengere nieuwe regels nageleefd gaan worden.

Tot slot werd een motie waarin gevraagd werd om te onderzoeken of vermindering van de huidige regels voor bedrijfsmatig dronegebruik mogelijk is eveneens afgekeurd. Vooralsnog is het onduidelijk of deze motie ook betrekking heeft op de invoering van de zogenaamde minidrone-regeling.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Kamermeerderheid voor verplichte droneregistratie

 • 25 mei 2016 om 14:17
  Permalink

  Straks zijn de regels zo streng dat het niet meer mogelijk is om te vliegen zonder overtreding 🙁
  Ze willen dus Geofencing verplicht stellen……………. ook voor de zelfbouw multicopters? Dan kan ik m’n KK2 bordjes wel weggooien.
  Minimaal 50 meter van bebouwing af…………. ik test m’n bouwsels achter in de tuin. Dat kan dan ook niet meer (officieel). Het vliegen zelf doe ik wel op het modelvliegveld dat een half uur rijden is.

  Ach ik wacht wel af, Zolang die piloten met 300 km/uur kunnen zien dat een drone op 15 meter van hun af vliegt en ze drones ook op 5 km hoogte tegenkomen dan geloof ik niet dat veiligheid de echte reden van de klachten over drones is.
  Afwachten of we als hobbyisten de pilotenlobby kunnen overleven 🙁

  Beantwoorden
 • 25 mei 2016 om 20:43
  Permalink

  @Erik.
  Ik snap precies je verhaal. Wat mij zeer verbaasd is dat de motie waarop de regegering wordt gevraagd tot handhaving wordt afgekeurd. Kortom weten ze dus niet hoe ze dit kunnen handhaven. Het risico dat je gepakt wordt is dus nog steeds zeer klein.
  Ze leggen allemaal nieuwe regels op maar ze hebben geen idee hoe ze moeten controleren of dit wordt gehandhaafd.
  Dan zijn de nieuwe regels naar mijn idee gewoon gebakken lucht.

  Verder doen ze een verzoek tot het geven van voorlichtingsmateriaal aan de fabrikant en verkoper. Dit moet juist verplicht.zijn. Dan wijs je iedereen op de regels vooraf bij aankoop en is het geen excuus meer dat men niet op de hoogte is..

  We moeten afwachten.

  Gr Marcel

  Beantwoorden
 • 26 mei 2016 om 08:11
  Permalink

  Ik vind het onderhand behoorlijk irritant worden dat het maar uitgesteld blijft. Eerst zou de minidrone regeling vorig jaar worden ingevoerd, toen in mei/juni van 2016 en nu is er nog steeds niks bekend.

  Ik heb een drone gekocht ter uitbreiding voor mijn filmwerkzaamheden, maar voor je het weet is het mooie seizoen weer voorbij en mag ik hem nog steeds niet gebruiken (overigens vlieg ik al wel jaren hobbymatig).

  Ook snap ik de regel van 50 meter van te fotograferen of te inspecteren objecten niet. Waar kan ik hem dan wel voor gebruiken? Het filmen van een weiland? Belachelijk!

  Dat er andere regelgeving nodig is, is wel duidelijk, maar het wordt wel weer typisch Nederlands op deze manier.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier