Polaroid komt met viertal goedkope cameradrones op de markt

Polaroid-drone-van-voren

Het ooit zo grote camerabedrijf Polaroid denkt in drones een nieuwe groeimarkt gevonden te hebben. Het bedrijf introduceert daarom binnenkort een viertal goedkope drones, in verkoopprijs variërend van 89 tot 169 euro. Alle modellen zijn voorzien van een HD videocamera.

Wie na het jaar 2000 geboren is kent de naam Polaroid misschien niet eens meer. Ben je (net als ik) ruim voor die tijd geboren dan ken je de instant fotocamera’s natuurlijk nog wel, die door de digitalisering echter volledig overbodig zijn geworden. Tegenwoordig is het bedrijf op meerdere fronten actief, zo produceert Polaroid televisietoestellen, smartphones, en nu dus ook drones.

Polaroid-drone-schuin-boven

Polaroid mikt met haar nieuwe drone-lijn vooral op de onderkant van de markt, nu nog vooral het domein van speelgoedfabrikanten. De quadcopters die Polaroid later dit jaar in de markt zet zijn allen voorzien van een HD camera. De drones worden bediend door een meegeleverde controller, terwijl je smartphone ingezet wordt als FPV display. Het beeld wordt softwarematig gestabiliseerd, er is dus geen sprake van een gimbal.

Het goedkoopste model kan maximaal 50 meter van de bestuurder vandaan vliegen, terwijl het topmodel in de serie een bereik van 150 meter heeft. In alle gevallen wordt er gebruik gemaakt van wifi voor de signaaloverdracht. De toestellen zijn wel voorzien van gyroscopen voor de stabilisatie, maar niet van GPS, zodat je in de wind voorzichtig moet zijn dat het toestel niet per ongeluk meegevoerd wordt. Automatisch op één plek blijven hangen of een return to home zit er niet in.

Polaroid-controller

Foto’s maken en video’s opnemen gaat via de smartphone app, die beschikbaar is voor iOS en Android. De toestellen beschikken dus niet over een ingebouwd geheugen of een geheugenkaartje. Vanuit de app kun je foto’s en video’s direct delen via sociale media.

De verkoopprijzen van de vier modellen worden €89, €129, €159 en €169. Wat – afgezien van het bereik – precies de verschillen zijn tussen de drones is ons nog niet bekend. Ook is het nog onduidelijk of en wanneer de toestellen naar Nederland komen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Polaroid komt met viertal goedkope cameradrones op de markt

 • 28 mei 2016 om 12:52
  Permalink

  Zien er aardig uit en misschien koop ik er wel een.
  Aan de andere kant denk ik, dat ze hiermee te laat zijn. De ontwikkelingen gaan erg snel in multicopterland en de onderdelen steeds beter en goedkoper.
  Banggood verkoopt al een quadcopter voor 11,= euro. De Eachine H8 kan flippen, heeft headless mode en return home mogelijkheid (al moet men hier zich niet teveel bij voorstellen)
  HD Cameradrones zijn er al genoeg onder de 100,= en HD-kwaliteit is op zich al niet best. onechte kleuren en slechte contrastverhoudingen.
  In een tijd waar er regelmatig nieuwe features komen zal Polaroid hiermee moeten opboksen tegen de bestaande en nog uitkomende quads.
  Ook de 50 meterlimiet is niet bepaald om over te juichen.

  Wat Polaroid van andere relatief goedkope “park drones” (zoals ik ze noem) onderscheidt is de wifiverbinding naar de smartphone. Maar het betekent dat de prijs van een smartphone ingecalculeerd moet worden.

  De camerastabilisatie is ook een pré, maar ik vraag me af of dat de de doorslag zal geven bij het kopen van een Polaroid. De quads zijn zelf al behoorlijk gestabiliseerd en dat het beeld soms scheef staat maakt de opnames alleen maar dynamischer. Meer gevorderde lichtvideografen willen wel een stabiel beeld, maar die zullen niet voor een Polaroid kiezen.

  Op zich lijken het me aardige quads, maar bij het huidige (en komende) aanbod is er niet iets dat mij overtuigt om er een te kopen. Maar ik heb de verdere specificaties nog niet gezien. Leuk voor beginners om mee te spelen, dat wel.

  Beantwoorden
 • 28 mei 2016 om 13:06
  Permalink

  Polaroid onderscheidde zich indertijd, doordat ze de enige camera’s hadden die foto’s (zonder negatieven) meteen afgedrukt uitspuugden, door de chemicaliën in het fotopakketje zelf te stoppen. Hier hadden ze het patent op.
  Ik zie bij de Polaroid quadcopters geen eigen vindingen die ze onderscheidt van gelijksoortige quads.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier