Nieuwe dienst waarschuwt dronepiloten per sms voor naderend laagvliegend luchtverkeer

Airspace-Alert

Als dronepiloot wordt je geacht om voorrang te verlenen aan al het andere luchtverkeer. Maar dan moet je natuurlijk wel op tijd zien dat er laagvliegende vliegtuigen of helikopters jouw kant op komen. De nieuwe dienst Airspace Alerts biedt hiervoor een oplossing, door dronepiloten via een email of sms-bericht te waarschuwen voor naderend vliegverkeer.

Met de applicatie komt het Brite bedrijf Altitude Angel tegemoet aan de zorgen van onder andere piloten van sportvliegtuigjes, traumahelikopters en politieheli’s, die anders dan regulier luchtvaartuigen vaak op lage hoogte vliegen. Dan is het absoluut onwenselijk dat er op dat moment ook drones in het luchtruim hangen. Airspace Alerts biedt uitkomst door dronevliegers tijdig te waarschuwen voor ander naderend luchtverkeer, zodat ze hun toestel veilig naar de grond kunnen brengen.

De dienst is eenvoudig in gebruik. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je op een kaart aangeven waar en hoe laat je wilt gaan vliegen. Vervolgens krijg je per email of per sms een bericht zodra er ander luchtverkeer in de buurt komt van jouw vlieglocatie. (Er zijn aan de sms-functie wel kosten verbonden, hieronder lees je hierover meer.)

Create-Airspace-Alert

Andere obstakels, maar geen CTRs
Extra handig is dat de applicatie laat zien waar er zich in de buurt hoge gebouwen, hoogspanningsleidingen, treintrajecten of heliports bevinden, zodat je daar in je vluchtvoorbereiding rekening mee kunt houden. Helaas toont de kaart nog geen CTR gebieden, die zul je vooralsnog dus via andere bronnen (zoals dit kaartje) moeten opzoeken.

Een andere functie die binnenkort wordt toegevoegd aan Airspace Alert zijn waarschuwingen zodra er tijdelijke nofly-zones worden ingesteld. Dergelijke zones, die normaal gesproken via lastig leesbare NOTAMs worden gecommuniceerd, staan immers niet op statische luchtruimkaarten. Ook komt er een feature die waarschuwt voor naderend slecht weer.

Waarschuwing-voor-hoogspanningsmast

Geen vervanging voor visuele waarnemingen
Volgens de makers van de applicatie werkt de app goed in de UK, in de VS en in Europa. De dienst is voor een goede werking wel afhankelijk van de transponders in vliegtuigen en helikopters, en informatie die wordt uitgegeven door lokale luchtverkeersautoriteiten. Die informatie is niet voor 100% betrouwbaar, dus een waarschuwing is op zijn plaats: Airspace Alerts is absoluut geen vervanging voor het normale uitkijken naar ander vliegverkeer. Met andere woorden: vertrouw niet blindelings op de applicatie, en kijk altijd zelf uit (of laat een observer uitkijken) naar ander vliegverkeer in je directe omgeving.

De Starter versie van de applicatie is gratis in gebruik. Je bent dan wel gebonden aan een maximaal aantal alerts, en je krijgt alleen meldingen per email. De Basic versie kost €5,19 per maand, voor dat geld kun je wel SMS notificaties ontvangen. Voor professionele gebruikers is er een Pro versie, die nog meer alerts en langere uitkijkperioden biedt.

Airspace-Alerts-plans

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Nieuwe dienst waarschuwt dronepiloten per sms voor naderend laagvliegend luchtverkeer

 • 27 mei 2016 om 22:03
  Permalink

  Als ik aan het vliegen ben, concentreer ik mij op de vlucht, niet op mijn telefoon. Verschijnt er dan een tekstbericht op de iPad tijdens de vlucht?

  Beantwoorden
 • 1 juni 2016 om 08:25
  Permalink

  “Als dronepiloot wordt je geacht om voorrang te verlenen aan al het andere luchtverkeer.” […] “Met de applicatie komt het Brite bedrijf Altitude Angel tegemoet aan de zorgen van onder andere piloten van sportvliegtuigjes, traumahelikopters en politieheli’s, die anders dan regulier luchtvaartuigen vaak op lage hoogte vliegen.”

  Behalve NOTAM/obstacle informatie voor vluchtplanning zie ik geen toegevoegde waarde van deze applicatie wat betreft operationeel gebruik tijdens het vliegen met drones:

  – Drones vliegen niet binnen CTR’s of bij vliegvelden
  – Drones vliegen niet hoger dan 120 m
  – Sportvliegtuigen vliegen niet lager dan 1000ft/330m (bebouwd gebied) of 500ft/160m (onbebouwd gebied)
  – Sportvliegtuigen vliegen enkel lager bij start en landing

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier