Eeuwenoude gletsjergrot in kaart gebracht met drone

Grot ingang

Een groep Italiaanse wetenschappers heeft gebruik gemaakt van een drone en een laserscanner om een eeuwenoude gletsjergrot in de Dolomieten in kaart te brengen. Dankzij de meetresultaten kan bepaald worden hoe groot de grot precies is en hoe deze in elkaar zit.

Kloof van Cenote
De grot in kwestie staat ook wel bekend als de Kloof van Cenote, waarvan de vorming ruim 50.000 jaar geleden begon. Na eeuwen van gletsjeractiviteit bereikte de kloof een diepte van honderden meters. Tot 1994 was de kloof gevuld met water, tot op een dag het meer leegliep en de grot door speleologen verkend kon gaan worden.

Dat bleek echter niet bepaald eenvoudig, als gevolg van het feit dat de ingang van de grot aan de top van een berg ligt. Maar dankzij steun van het Project Inside the Glaciers kwamen er toch middelen beschikbaar om de kloof te verkennen, gebruik makend van moderne apparatuur.

Fotogrammetrie en laserscanners
Voor het modelleren van de ingang van de grot werd gebruik gemaakt van een quadcopter met een Canon camera. Middels fotogrammetrie werden de beelden omgezet in een 3D representatie van de grotopening. In de grot zelf werd gebruik gemaakt van gewone laserscanners. Dat was nog een hele uitdaging, gezien het feit dat de grot meer dan 200 meter diep is.

Achteraf werden de luchtfoto’s en de puntenwolken afkomstig van de laserscanners middels Cyclone van Leica en 3DReshape van Hexagon aan elkaar gestitched tot een fotorealistisch 3D model. Volgens de wetenschappers is het model goed bruikbaar om veranderingen in de vorm en omvang van de grot te volgen. Ook kan het model helpen om de evolutie van ijsmassa’s beter te begrijpen en daarmee beter inzicht te krijgen in klimaatverandering.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier