Nieuws

Activisten zetten drones in om films en informatie in Noord-Korea te droppen

Hexacopter

Een groep Noord-Koreaanse activisten zet drones in om films en informatie het land in te smokkelen. Dat heeft de oprichter van de betreffende actiegroep onlangs wereldkundig gemaakt. Op de USB-sticks die de drones vervoeren staan onder andere Westerse films en een offline versie van Wikipedia.

De actiegroep, die zichzelf No Chains noemt, heeft middels hexacopters al meer dan 1.000 USB-sticks en SD-kaartjes het land in gesmokkeld. Volgens de oprichter van de groep, Jung Gwang-il, worden de drones al sinds begin 2015 gebruikt om informatie het communistische land in te smokkelen. No Chains heeft voor het uitvoeren van hun plannen financiële steun gekregen van de NGO Human Rights Foundation.

Vrijheid brengen
Tijdens een recente bijeenkomst over vrijheid van informatie in Oslo vertelde Jung veel vertrouwen te hebben in de sticks. “Ik geloof dat deze sticks vrijheid kunnen brengen in mijn land. Het regime wil alles verbieden, van soaps tot Hollywoodfilms en popmuziek. Ze zijn erg bang voor zoiets als cartoons en tv-programma’s. Hiermee proberen we hun ijzeren greep op de bevolking van Noord-Korea te doorbreken.”

De actiegroep wil niet zeggen in welk land de drones opstijgen. Ook houdt men liever geheim op welke locaties de USB-sticks worden gedropt, om te voorkomen dat de Noord-Koreaanse overheid tegenmaatregelen neemt. De drones volgen een voorgeprogrammeerde route en kunnen elk ‘een paar pond aan USB-sticks en SD-kaartjes’ vervoeren.

Amazon als voorbeeld
Jung kwam op het idee om drones in te zetten voor het smokkelen van media nadat hij las over de plannen van Amazon om pakketjes te bezorgen met drones. Na maanden van experimenteren treedt Jung nu in de openbaarheid, in de hoop dat andere actiegroepen zijn voorbeeld volgen.

Overigens experimenteert ook de Noord-Koreaanse overheid met drones. Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten zijn er de afgelopen maanden minstens drie cameradrones gesignaleerd die na een vlucht over Zuid-Koreaans grondgebied weer naar het noorden vertrokken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Activisten zetten drones in om films en informatie in Noord-Korea te droppen

 • Ik weet niet of dit wel zo’n goede actie is, want als die kim yong un het op z’n heupen krijgt, dan bedreigt hij gewoon het buurland van waar de drone’s opstijgen,
  of zet gewoon de doodstraf op eenieder die zo’n usb stick opraapt en in een
  computer stopt. En dat is ook al erg twijfelachtig, want buiten de elite om,
  lijkt het mij dat de bevolking niet beschikt over een computer of whatever
  it takes om een usb stick te kunnen bekijken, want de bevolking aldaar,
  ligt letterlijk aan de geeuwhonger, dus is het wel goed bedoeld, maar ook
  erg kansloos imo en brengen ze het land van waar de drone’s opstijgen in
  diskrediet, dus die zullen ook niet blij zijn dat het vanuit hun land gebeurt,
  dus sta ik er ook niet van te kijken als die zelf gaan ingrijpen om zo
  geen gezeur te krijgen met die waanzinnige eindbaas van de buren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier