BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Activisten zetten drones in om films en informatie in Noord-Korea te droppen

Hexacopter

Een groep Noord-Koreaanse activisten zet drones in om films en informatie het land in te smokkelen. Dat heeft de oprichter van de betreffende actiegroep onlangs wereldkundig gemaakt. Op de USB-sticks die de drones vervoeren staan onder andere Westerse films en een offline versie van Wikipedia.

De actiegroep, die zichzelf No Chains noemt, heeft middels hexacopters al meer dan 1.000 USB-sticks en SD-kaartjes het land in gesmokkeld. Volgens de oprichter van de groep, Jung Gwang-il, worden de drones al sinds begin 2015 gebruikt om informatie het communistische land in te smokkelen. No Chains heeft voor het uitvoeren van hun plannen financiële steun gekregen van de NGO Human Rights Foundation.

Vrijheid brengen
Tijdens een recente bijeenkomst over vrijheid van informatie in Oslo vertelde Jung veel vertrouwen te hebben in de sticks. “Ik geloof dat deze sticks vrijheid kunnen brengen in mijn land. Het regime wil alles verbieden, van soaps tot Hollywoodfilms en popmuziek. Ze zijn erg bang voor zoiets als cartoons en tv-programma’s. Hiermee proberen we hun ijzeren greep op de bevolking van Noord-Korea te doorbreken.”

De actiegroep wil niet zeggen in welk land de drones opstijgen. Ook houdt men liever geheim op welke locaties de USB-sticks worden gedropt, om te voorkomen dat de Noord-Koreaanse overheid tegenmaatregelen neemt. De drones volgen een voorgeprogrammeerde route en kunnen elk ‘een paar pond aan USB-sticks en SD-kaartjes’ vervoeren.

Amazon als voorbeeld
Jung kwam op het idee om drones in te zetten voor het smokkelen van media nadat hij las over de plannen van Amazon om pakketjes te bezorgen met drones. Na maanden van experimenteren treedt Jung nu in de openbaarheid, in de hoop dat andere actiegroepen zijn voorbeeld volgen.

Overigens experimenteert ook de Noord-Koreaanse overheid met drones. Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten zijn er de afgelopen maanden minstens drie cameradrones gesignaleerd die na een vlucht over Zuid-Koreaans grondgebied weer naar het noorden vertrokken.

Dronefotografie (2016)

One Response

Leave a Reply

Beleef de PowerEgg op Bright Day
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.