Student ontwikkelt cameradrone met ingebouwde fotoprinter

Zou het niet leuk zijn om een drone te hebben die niet alleen foto’s kan maken, maar deze ook meteen uitprint en naar beneden laat dwarrelen? Visuele media-student Nick Kundrat besloot om het niet bij een idee te laten en ontwikkelde een drone met ingebouwde fotoprinter.

Als basis voor zijn fotoprintende drone koos Kundrat voor een DJI Flame Wheel F450, en monteerde hier een Fujifilm Instax Mini 25 camera op. Bijzonder aan deze camera is dat deze na het nemen van een foto direct een fysieke afdruk uitwerpt. In tegenstelling tot de Polaroid camera’s van weleer werkt de Instax echter geheel digitaal, er is dus geen sprake van een chemisch ontwikkelproces, maar van een ingebouwde miniatuur fotoprinter.

De Fujifilm Instax 25: een digitale camera met ingebouwde fotoprinter
De Fujifilm Instax 25: een digitale camera met ingebouwde fotoprinter

De Instax kan echter niet op afstand aangestuurd worden. Kundrat ontwikkelde daarom een mechanisme op basis van een servo. Via een extra knop op de remote control wordt de ontspanknop op de camera ingedrukt, waarna de foto automatisch wordt uitgeprint – en naar beneden valt. Het toestel kan ondanks het extra gewicht van de camera en de servo in totaal 12 minuten in de lucht blijven, dus er kunnen per vlucht aardig wat kiekjes worden gemaakt.

Fuji-Instax-drone

Geen FPV
Met de fotoprintende Fuji Instax drone wil Kundrat het stigma dat drones gevaarlijk zijn doorbreken. “Instant fotografie is bijzonder waardevol, omdat je bepaalde gebeurtenissen zonder noemenswaardige vertraging fysiek kunt documenteren”, aldus Kundrat. Een nadeel van de drone is dat je niet van tevoren kunt zien wat de camera precies vastlegt, want de Instax beschikt niet over een video out ten behoeve van de FPV weergave.

Het project werd uitgevoerd als onderdeel van een lesprogramma over innovatie op het gebied van visuele media aan de Rochester Institute of Technology in de VS. Kundrat zegt drones niet alleen fascinerend te vinden, maar was ook benieuwd naar de ervaring van foto’s die uit de lucht vallen. En in een tijdperk waarin het doodnormaal is om foto’s met anderen te delen is deze fotoprintende drone inderdaad een bijzondere verschijning.

(via Digital Trends)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Student ontwikkelt cameradrone met ingebouwde fotoprinter

 • 3 juni 2016 om 12:34
  Permalink

  Ik zie een polaroid dat in een nieuw jasje is gestoken en dan met kunst en vliegwerk onder een drone is geplakt, en dat noemt men dan een project dat dan ook nog eens verzonnen word op een instituut voor technologie. Ik noem dit gewoon
  hobby geklungel dat je op 12 jarige leeftijd eens uit probeert in je hobbykamertje op zolder en dat weer snel in de vergeethoek raakt, want een enkel afdrukje
  kost gewoon 75 cent, dus geen gadget waar ook maar 1 drone bezitter warm voor zal lopen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier