Nieuws

Landelijke ‘veilig dronen’-campagne vandaag van start

vliegvelden bannerOm potentiële en reeds actieve recreatieve dronevliegers te wijzen op het feit dat er wat spelregels verbonden zijn aan het vliegen met een drone start de overheid vandaag de landelijke campagne ‘Veilig vliegen met drones’. Via radiospotjes, billboards en een online campagne wordt het brede publiek geïnformeerd over het bestaan van de regels.

Alhoewel de campagne bedoeld is om alle spelregels uit te leggen, zoals de regel dat je niet boven aaneengesloten bebouwing, mensen of wegen mag vliegen, ligt het accent op het verbod op het vliegen in de nabijheid van luchthavens. Ook worden mensen gewezen op het feit dat traumaheli’s niet bij een calamiteit of ongeval kunnen komen als er drones gesignaleerd worden.

Drones bij Schiphol aanleiding tot brede campagne
De campagne ging vorig jaar eigenlijk al van start, maar toen was er nog geen sprake van een grootschalige mediacampagne. De recente reeks meldingen van drones in de buurt van Schiphol leidde echter tot kamervragen aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, die daarop besloot om middelen beschikbaar te stellen voor een brede mediacampagne.

Naast de verschillende radiospotjes, billboards en banners is er ook een informatiepagina beschikbaar via rijksoverheid.nl/drones. Hierop worden de regels aangaande het recreatief vliegen met drones verder uitgelegd. Ook worden mensen opgeroepen om middels de hashtag #veiligdronen aandacht te genereren voor de campagne.

Jammer is wel dat nog steeds niet heel duidelijk wordt gemaakt wat nu precies een CTR is en hoe deze er op de kaart uitzien (meer uitleg vind je hier). Hetzelfde geldt voor nofly-zones: er wordt wel gezegd dat je in deze gebieden niet mag vliegen, maar waar je de nofly-zones kunt vinden wordt niet op een kaartje aangegeven. Er is wel voorzien in een linkje naar de kaart van Aeret. Deze kaart is ook terug te vinden op de website vliegjedroneveilig.nl, een initiatief van Dronewatch.

Los van minidrone-regeling
De veilig vliegen-campagne staat overigens los van de lancering van de minidrone-regeling per 1 juli aanstaande. Deze regeling is alleen bedoeld voor professionele gebruikers van drones. Voor hen komt er een theorie-examen waarin de regels voor professionals, die anders zijn dan die voor amateurvliegers, uitgebreid aan bod komen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Landelijke ‘veilig dronen’-campagne vandaag van start

  • Een paar mensen houden zich al niet aan de huidige regels: dus gaan we de regels voor de mensen die zich wel aan de regels houden maar strenger maken!

    Welkom in Nederland.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier