Leer actiescenes vanuit de lucht te filmen via de DJI Film School

Het is nog helemaal niet zo eenvoudig om zelf mooie dronevideo’s te maken. Niet alleen moet je de besturing van je drone perfect in de vingers hebben, ook is het noodzakelijk om een goede blik te ontwikkelen voor mooie composities, bewegingen en camerastandpunten. En zeker in drie dimensies en met bewegende onderwerpen is dat best een uitdaging. Dronefabrikant DJI is daarom een Film School begonnen, bestaande uit een serie YouTube-video’s met daarin uitleg en voorbeelden.

Met de serie instructievideo’s wil DJI met name de wat gevorderde dronepiloten uitdagen om hun arsenaal van filmvaardigheden verder uit te breiden. Bij de eerste drie video’s die inmiddels zijn verschenen in de reeks gaat het vooral om het opnemen van scene’s voor in actievideo’s: zo staat in deel 1 het filmen van een achtervolging te voet op het programma, terwijl in deel 2 het filmen van een autoachtervolging wordt uitgelegd. (DJI raadt overigens af om dat na te gaan doen, tenzij je werkt met professionals.)

Het gaat in de DJI Film School niet alleen op luchtopnamen, er komen ook shots aan bod die op de grond worden gefilmd. In de derde video van de reeks wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij het opnemen van een vechtscene in een nauw gangenstelsel, gefilmd met de Ronin-M en Osmo handheld stabilizers.

Ook al zijn misschien niet alle thema’s interessant voor je, het kan toch de moeite waard zijn om de video’s eens te bekijken. Wellicht dat bepaalde perspectieven uit één van deze drie voorbeeldvideo’s ook kunnen werken voor het opnemen van een natuurvideo, om maar een voorbeeld te noemen. En wellicht dat DJI in toekomstige edities van de serie ook aandacht besteed aan wat meer natuurgerichte vormen van aerial cinematografie.

Uiteraard wordt in de instructievideo’s volop gebruik gemaakt van DJI producten zoals de Osmo, Phantom 3 en Inspire 1. Maar ook als je apparatuur van een andere fabrikant gebruikt kan de Film School interessant voor je zijn, de thematiek is immers vergelijkbaar en ook de apparatuur lijkt in zekere hoogte op elkaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Leer actiescenes vanuit de lucht te filmen via de DJI Film School

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier