Man vliegt hagelnieuwe drone te pletter tegen Grote Kerk in Oss

Een man uit Oss die net drie dagen in het bezit was van een drone heeft zijn toestel afgelopen week laten crashen tegen de Grote Kerk in Oss. Het toestel in kwestie, een DJI Phantom 3 Advanced, verloor tijdens de vlucht de verbinding met de bestuurder en zette daarop automatisch de terugtocht in. Maar helaas voor bestuurder van het toestel Antony ter Horst stond de kerk in de weg.

Blijkbaar heeft de eigenaar van de drone niet meegekregen dat je niet met een drone boven aaneengesloten bebouwing mag vliegen, en heeft hij ook de handleiding niet goed gelezen. Daarin staat namelijk dat de drone in een rechte lijn terug komt vliegen als de zogenaamde return to homefunctie is ingeschakeld. De Phantom 3 beschikt niet over obstakeldetectie en dat betekent dat er onherroepelijk een crash volgt als er een object in de weg staat zodra het toestel automatisch terugkeert naar de opstijglocatie.

Ter Horst heeft de video van de vlucht op YouTube gezet. Daarin is de crash zelf niet te zien. Dat komt doordat de drone de laatste seconden van een video niet opslaat als door een incident plotseling de stroom wordt uitgeschakeld. De onfortuinlijke dronevlieger is vooral blij dat er niemand gewond is geraakt. Tegenover het Brabants Dagblad zegt hij: “Daar sta je dan toch wel extra bij stil. Je hoort de verhalen wel, maar je denkt altijd dat het jou niet zal overkomen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “Man vliegt hagelnieuwe drone te pletter tegen Grote Kerk in Oss

 • 4 juni 2016 om 00:01
  Permalink

  Hij hoorde verhalen, maar niet een die hem verteld dat het verboden
  is om in de bebouwde kom te vliegen. Ik zeg, excuus afgewezen
  en een vette boete voor de eigenaar/bestuurder, en de restanten vd drone
  in beslag nemen en vernietigen. Helaas zal dit niks meer helpen om de nog
  op stapel staande strengere regels tegen te gaan, en dat dankzij dit soort
  stoethaspels die overal maling aan hebben.

  Beantwoorden
  • 4 juni 2016 om 10:14
   Permalink

   Je mag binnen bebouwde kom vliegen. Iets met klok en klepel? Eerst iets meer verdiepen voordat je iets roep.

   Hij vliegt ook niet boven aaneengesloten bebouwing dus ik zie het probleem niet.

   Beantwoorden
   • 4 juni 2016 om 11:09
    Permalink

    Zelf zou ik dus niet in de buurt van zoveel bebouwing (en mogelijk mensen) vliegen juist vanwege het risico dat het fout kan gaan, ook met een RTH functie.
    Ongeacht of het wel of niet toegestaan is om binnen de bebouwde kom of over aaneengesloten bebouwing te vliegen vind ik het de verantwoordelijkheid van de vlieger zelf om te beoordelen of het voldoende veilig is om daar te vliegen. Als iets is toegestaan wil het nog niet zeggen dat het dan veilig is om dat ook te doen!!!!!

    Filmpjes van dit soort gebeurtenissen staan voldoende op youtube: om een gebouw of een rots vliegen en achter het object het signaal kwijtraken om daarna, met dank aan de RTH functie, tegen het object aan vliegen.

    Alles bij elkaar vind ik het een domme actie om daar te vliegen en helemaal om dit bewijs ook nog een keer op internet te zetten.

    Beantwoorden
   • 4 juni 2016 om 14:35
    Permalink

    hij vliegt toch echt wel boven aaneengesloten bebouwing. In het begin zie je de huizen de rondom de kerk staan. Laten we even eerlijk zijn, deze persoon vliegt in het centrum. Natuurlijk is daar aaneengesloten bebouwing!

    Beantwoorden
   • 4 juni 2016 om 18:48
    Permalink

    Willem, hij vliegt WEL boven aaneengesloten bebouwing. En hij heeft (blijkbaar) niet de hele vlucht zicht op z’n drone. Dubbel fout dus.

    Beantwoorden
 • 5 juni 2016 om 14:38
  Permalink

  Klassieke fout, domme actie, drone kapot… Dat is het. Verder niks te zien gewoon doorlopen.
  De belachelijk overmatige aandacht die aan dit soort onnozelheden wordt besteedt, en waar Dronewatch zich dus ook schuldig aan maakt, is verweg het meest schadelijk voor de hobby.

  Beantwoorden
 • 6 juni 2016 om 15:51
  Permalink

  Hij vliegt net zoals i rijd op –>YouTube te zien–> nl zeer onverantwoord!

  Beantwoorden
 • 10 juni 2016 om 15:20
  Permalink

  Gert, dat is het dus NIET. Juist zulke mensen die zich niet verdiepen in de regels en de handleiding zijn een potentieel gevaar voor onze hobby. Veel incidenten kan leiden tot andere regelgeving.

  Beantwoorden
  • 11 juni 2016 om 22:51
   Permalink

   Onevenredig veel negatieve aandacht geven aan deze hobby leid tot een negatief beeld bij het publiek en lokt allerlei paniekerig gedoe uit. Er worden snel wat regels uit de duim gezogen omdat drones kennelijk een extreem groot gevaar vormen, als je de media moet geloven tenminste. Zelfs mensen binnen de hobby maken elkaar al voor rotte vis uit over de de exacte definitie van “aaneengesloten bebouwing” of “mensenmassa”. Dat gaat toch helemaal nergens meer over.

   Beantwoorden
 • 10 juni 2016 om 18:00
  Permalink

  Gert, je snapt er niets van…….mensen die dit klasseren onder onnozelheden zouden beter hun drone aan de grond laten staan, of beter nog, geen kopen.

  Beantwoorden
  • 11 juni 2016 om 23:06
   Permalink

   Omdat ik de domme actie van deze persoon als onnozelheid benoem zou ik zelf niet geschikt zijn om een drone te vliegen? Die logica ontgaan mij.

   Beantwoorden
 • 28 juli 2016 om 19:25
  Permalink

  Volgens mij is de persoon in kwestie wel gestraft. Dit gezien het feit dat zijn drone naar de mallemoeren is. De volgende keer doet hij echt zijn huiswerk wel.
  Dit is nu eenmaal te verwachten van beginnende hobbyvliegers

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier