Op afstand je scherpstelpunt aanpassen met de DJI Focus

Het geleidelijk aanpassen van de focus is een subtiel maar krachtig gereedschap om in een video-opname de aandacht te verleggen van personen of voorwerpen in de verte naar personen of voorwerpen dichtbij. Filmmakers maken al decennialang gebruik van de techniek, die dankzij de DJI Focus ook binnen handbereik komt van aerial cinematografen. Hoe dat werkt laat DJI zien in een demonstratievideo die onlangs online werd gezet.

Uiteraard kun je de focus alleen aanpassen bij camera’s die beschikken over een instelbare focus. De DJI Focus is dus niet bedoeld voor camera’s met een vaste brandpuntafstand, zoals die onder de Phantom 4 of het basismodel Inspire met Zenmuse X3. Professionele filmcamera’s, spiegelreflexcamera’s en de Inspire Pro of Raw beschikken wel over een lens met instelbare focus, en die kan met de DJI Focus ook op afstand bediend worden.

Daardoor kun je tijdens een filmopname letterlijk met een handomdraai de focus verleggen en zodoende precies bepalen welk deel van de compositie scherp in beeld komt. Zeker bij opnamen met de Inspire brengt dit allerlei nieuwe creatieve mogelijkheden met zich mee. Je ontkomt er niet aan om met een hele crew te werken, want naast de dronepiloot zul je ook met een camera-operator en een focusassistent moeten gaan werken.

De DJI Focus werkt ook met objectieven van bestaande filmcamera’s, zodat de tool niet alleen voor luchtopnamen, maar ook voor grondopnamen gebruikt kan worden. De set bestaat uit een instelwiel en een gemotoriseerde focusringaandrijving. De remote controller kost € 1.099 als je deze los koopt. Als je de set inclusief motor drive wilt aanschaffen ben je € 2.199 kwijt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier