NieuwsPro

Megadam in Zwitsersland geïnspecteerd met behulp van drone

Hoe inspecteer je zo handig mogelijk een dam met een hoogte van meer dan 150 meter en een damwandoppervlak van meer dan 18.500 vierkante meter? Je raadt het al: met een drone natuurlijk. In samenwerking met de Zwitserse energiebedrijven Electricité de la Lienne en Energies Sion Région voerde senseFly de inspectie uit, waarbij maar liefst 7.000 luchtfoto’s werden gemaakt.

De dam moet normaal gesproken iedere vijf jaar minutieus worden geïnspecteerd op mogelijke beschadigingen of scheurtjes. Een heidens karwei, wat in het geval van de Tseuzier dam in de rivier de Lienne door de grote hoogte van de dam ook nog eens niet geheel ongevaarlijk is. Tot nu toe moesten inspecteurs de dam visueel controleren, vanaf een platform hangend aan een complex stelsel van kabels. Een klus die bovendien alleen ’s winters uitgevoerd kan worden.

50 vluchten, 7.000 foto’s
Dat moet handiger kunnen, dachten de ingenieurs van senseFly. Gewapend met een Albris drone toog het bedrijf richting de dam, om daar in een periode van 2 weken tijd maar liefst 50 vluchten uit te voeren. Tijdens die vluchten werden er 7.000 foto’s genomen, die werden ingelezen en verwerkt in de Pix4Dmapper Pro software van senseFly.

Het resultaat is een hoge-resolutie orthofoto, aangevuld met een digitale puntenwolk en een compleet rapport met daarin de waargenomen afwijkingen. Volgens een woordvoerder van de energiemaatschappij is het gebruik van drones voor de inspectie van dergelijke infrastructuur zeer veelbelovend: “We zijn verrast door de kwaliteit en mate van detaillering van de inspectie zoals uitgevoerd door de drone.”

Vergelijkingen
Door toekomstige inspecties op dezelfde manier uit te voeren kunnen er bovendien veel betere vergelijkingen worden gemaakt, zodat precies te zien is hoe eventuele scheuren of beschadigingen zich door de tijd heen verder ontwikkelen. Meer hierover zie en hoor je in onderstaande mini-documentaire over de inspectie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier