BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Geen juridische basis voor droneverbodsbord Ruïne van Brederode

De Ruïne van Brederode. Foto: CC-BY SA Arch

De Ruïne van Brederode. Foto: CC-BY SA Arch

De beheerder van de Ruïne van Brederode ziet liever geen drones meer vliegen boven de resten van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Middels een onlangs opgehangen verbodsbord wil hij dronebezitters erop wijzen dat drones uit den boze zijn. Het bord is echter niet juridisch steekhoudend.

Het bord is geplaatst op het hek bij de ingang van de ruïne. Dronevliegers herkennen er waarschijnlijk direct een drone in, maar bij nietsvermoedende bezoekers roept het bord vooral veel vragen op, blijkt uit een rondgang van RTV Noord-Holland langs willekeurige passanten. “Dat je niet met fietsen erin mag. Dit is een stuur van een fiets, denk ik”, aldus één van de bezoekers van het complex. “Het doet mij een beetje aan een stierenkop denken”, zegt een andere bezoeker.

Bron: screenshot uit video RTV Noord-Holland

Bron: screenshot uit video RTV Noord-Holland

Zorgen om veiligheid van bezoekers
Volgens de beheerder van het terrein Marcel Sukel is het bord bedoeld om te voorkomen dat er nog met drones boven het voormalige kasteel wordt gevlogen. “We zien steeds vaker drones boven het kasteel hangen en daarmee kunnen we de veiligheid van onze bezoekers niet garanderen. Als een drone neerstort heb je een probleem”, stelt Sukel tegenover RTV Noord-Holland. “Ook de privacy is een reden waarom we liever geen drones willen. Bij bruiloften bijvoorbeeld wil je liever niet dat een drone ongewenst foto’s kan maken.”

Niet juridisch steekhoudend
Het bord is echter niet juridisch steekhoudend. Over het luchtruim (in dit geval net buiten de CTR van Schiphol) boven het kasteel heeft de beheerder namelijk niets te zeggen. De ruïne kan verder moeilijk beschouwd worden als ‘aaneengesloten bebouwing’, waar je als amateur dronepiloot niet boven mag vliegen. Rondom het kasteel is er verder geen bebouwing te vinden, zoals op bovenstaande kaart te zien is.

Hooguit kan de beheerder zich beroepen op het feit dat er niet boven mensenmenigten gevlogen mag worden, maar op rustige dagen of op tijden dat er weinig of geen mensen rondlopen valt ook dat argument in het water. Hobbyvliegers die de ruïne op een rustig moment willen filmen met hun drone kunnen in principe dus hun gang gaan, verbodsbord of niet. Wat niet wegneemt dat je als hobbyvlieger altijd met gezond verstand en respect voor anderen zou moeten opereren, wat ons betreft.

DroneLand ROC-light

10 Comments

        • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.