Achtergrond

Geen juridische basis voor droneverbodsbord Ruïne van Brederode

De Ruïne van Brederode. Foto: CC-BY SA Arch
De Ruïne van Brederode. Foto: CC-BY SA Arch

De beheerder van de Ruïne van Brederode ziet liever geen drones meer vliegen boven de resten van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Middels een onlangs opgehangen verbodsbord wil hij dronebezitters erop wijzen dat drones uit den boze zijn. Het bord is echter niet juridisch steekhoudend.

Het bord is geplaatst op het hek bij de ingang van de ruïne. Dronevliegers herkennen er waarschijnlijk direct een drone in, maar bij nietsvermoedende bezoekers roept het bord vooral veel vragen op, blijkt uit een rondgang van RTV Noord-Holland langs willekeurige passanten. “Dat je niet met fietsen erin mag. Dit is een stuur van een fiets, denk ik”, aldus één van de bezoekers van het complex. “Het doet mij een beetje aan een stierenkop denken”, zegt een andere bezoeker.

Bron: screenshot uit video RTV Noord-Holland
Bron: screenshot uit video RTV Noord-Holland

Zorgen om veiligheid van bezoekers
Volgens de beheerder van het terrein Marcel Sukel is het bord bedoeld om te voorkomen dat er nog met drones boven het voormalige kasteel wordt gevlogen. “We zien steeds vaker drones boven het kasteel hangen en daarmee kunnen we de veiligheid van onze bezoekers niet garanderen. Als een drone neerstort heb je een probleem”, stelt Sukel tegenover RTV Noord-Holland. “Ook de privacy is een reden waarom we liever geen drones willen. Bij bruiloften bijvoorbeeld wil je liever niet dat een drone ongewenst foto’s kan maken.”

Niet juridisch steekhoudend
Het bord is echter niet juridisch steekhoudend. Over het luchtruim (in dit geval net buiten de CTR van Schiphol) boven het kasteel heeft de beheerder namelijk niets te zeggen. De ruïne kan verder moeilijk beschouwd worden als ‘aaneengesloten bebouwing’, waar je als amateur dronepiloot niet boven mag vliegen. Rondom het kasteel is er verder geen bebouwing te vinden, zoals op bovenstaande kaart te zien is.

Hooguit kan de beheerder zich beroepen op het feit dat er niet boven mensenmenigten gevlogen mag worden, maar op rustige dagen of op tijden dat er weinig of geen mensen rondlopen valt ook dat argument in het water. Hobbyvliegers die de ruïne op een rustig moment willen filmen met hun drone kunnen in principe dus hun gang gaan, verbodsbord of niet. Wat niet wegneemt dat je als hobbyvlieger altijd met gezond verstand en respect voor anderen zou moeten opereren, wat ons betreft.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

10 gedachten over “Geen juridische basis voor droneverbodsbord Ruïne van Brederode

 • Men mag in het algemeen nooit over gebouwen heen vliegen.
  Volgens de laatste informatie die ik heb ingewonnen is boven gebouwen
  klein of groot ten alle tijde verboden.
  Men dient minimaal 50 meter van gebouwen af te vliegen.

  Beantwoorden
  • aaneengesloten bebouwing, dus meerdere gebouwen gekoppeld, dus een rijtje met huizen en dergelijke.
   Wat jij zegt zou betekenen dat je niet eens boven je eigen vrij staande boerderij zou mogen vliegen

   Beantwoorden
   • Mogelijk dient Gio op de ROC-L regeling zoals verwoord in een aparte beleidsregel en een toelichting daar op. In dat geval geldt de 50m afstand tot objecten en gebouwen, ongeacht of deze wel of niet aaneengesloten zijn, en dus ook voor vliegen over panden die eventueel onder jouw persoonlijke zeggenschap vallen.

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Nou, daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Mogelijk dat het toch toegestaan is/wordt om nabij/over vrijstaande panden te vliegen. Ik ben hierover in contact met I&M en hoop snel met een update te komen.

     Beantwoorden
 • He leuk, dat is mijn filmpje.
  Ik heb heb dan ook gevlogen toen het gesloten was en ik dus ook geen problemen kon veroorzaken.

  Beantwoorden
  • Kwam er geen kwade vent op een fiets naar je toe? Bij mij wel en dreigde meteen, om een volgende keer de drone met een buks uit de lucht te schieten. En oh ja, naast de Ruïne is een soort villa dorp en waag het niet daar te gaan vliegen, want dan schiet de bewaking de drone uit de lucht, zei hij nog. Hahaha.
   (Ik was daar ook aan het filmen op een winterdag, toen alles gesloten was). Op dezelfde dag heb ik de molen Zandhaas, na toestemming van de eigenaar/beheerder, gefilmd en gefotografeerd (die waren heel verbaasd, dat ik toestemming vroeg). Ik kreeg daar nota bene nog uitleg van de zoon. Tevens veel belangstellende van de bewoners, die mee keken op mijn Ipadje.

   Beantwoorden
 • Ik snap het wel, je wilt als ruïne toch niet zo lelijk op youtube staan.
  Het wordt tijd dat er een knappe drone film van komt.

  Beantwoorden
 • Hoi ik van vlak bij deze ruïne van brederoode, ik heb op hun site gekeken en stond vermeld graag op afspraak als men wil vliegen met een Drone, ik heb netjes gebeld en kon er vliegen maar koste me wel 50 euro !!!!!

  Ik vroeg als ik via de weilanden kom aanvliegen of vanaf de parkeer plek wat dan probleem was?
  Hierop zei de man hij me dan weinig kon maken, het probleem is naar mijn weten hoe meer media aandacht hoe meer geld in potje en aan de overkant van de ruïne zit een groot sauna complex als je de Drone zal draaien zie je daar de mensen bloot lopen, ik ga er een van deze dagen heen om een mooie opnamen te maken van de ruïne ,

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier