BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Staatscourant bevestigt invoering minidrone-regeling per 1 juli

Minidrone-regeling-staatscourant

Onlangs plaatsten we het bericht dat de veelbesproken minidrone-regeling per 1 juli ingevoerd zou worden. Dit bericht werd door een aantal van onze lezers met veel scepsis ontvangen, aangezien de regeling al eerder vertraging had opgelopen. Maar inmiddels is de beleidsregel verschenen in de Staatscourant, en is het dus zeker dat de regeling eraan komt. De invoerdatum betreft inderdaad 1 juli.

Volgens de micro- en minidrone-regeling kan er professioneel gebruik gemaakt worden van drones tot en met 4 kg, mits men het zogenaamde ROC-light kan overleggen. Dit is een ontheffing die behaald kan worden na het met goed gevolg doorlopen van een theorie-examen, waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • RPAS algemene kennis;
  • Luchtvaartregelgeving;
  • Meteorologie;
  • Fit to fly;
  • Navigatie;
  • Operaties (operationele procedures).

Voor drones met een maximaal startgewicht van 1 kg (de zogenaamde microdrones) vervalt de eis voor het behalen van het theorie-examen.

Samen met in het luchtvaartregister ingeschreven drone en een verzekering voor schade aan derden volstaat het ROC-light om vluchten met een commercieel karakter uit te voeren met een maximale hoogte van 50 meter en een maximale horizontale afstand ten opzichte van de piloot van 100 meter. Uiteraard gelden daarbij de gebruikelijke beperkingen, dus niet vliegen in de nabijheid van aaneengesloten bebouwing, wegen, havens, vliegvelden en mensenmenigten, alleen overdag, en het toestel moet continu in het zicht blijven (VLOS).

Momenteel zijn er nog geen partijen die een opleiding verzorgen voor het ROC-light examen. Daar zal ongetwijfeld spoedig verandering in komen. RPAS bestuurders die al beschikken over een RPA-L komen zonder meer in aanmerking voor het ROC-light.

4 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.