Productnieuws

Exo360 moet het creëeren van 360º luchtvideo’s betaalbaar maken

Zelfs bij de Albert Heijn kun je tegenwoordig eenvoudige VR-brilletjes kopen, waarmee je heel redelijk 360 foto’s en video’s kunt bekijken. Alleen het produceren van hoge resolutie 360º beelden is nog best lastig, zeker als je dat vanuit de lucht wilt doen. De Exo360 drone van Queen B Robotics moet uitkomst bieden.

Voor het maken van goede 360º video’s heb je eigenlijk meerdere camera’s nodig, waarvan de beelden achteraf aan elkaar gestitched wordt tot één opname. Vaak worden daarom meerdere GoPro’s in een speciale rig geplaatst. De kwaliteit van de uiteindelijke 360º video’s is doorgaans prima in orde, maar dergelijke rigs kosten al snel duizenden euro’s, en bovendien zijn ze niet echt lichtgewicht, wat van belang is als je ze onder een drone wilt hangen.

5 camera’s

Het idee achter de Exo360 is dat er een vijftal lichtgewicht camera’s in de body van de drone zelf worden verwerkt: vier aan de uiteinden van de armen van de drone en één aan de onderzijde, om de grond te filmen. Daardoor is het toestel in staat om foto’s en video’s op te nemen waarbij het gehele gezichtsveld wordt afgedekt. Je hebt geen last van propellers die in beeld komen, aangezien de camera’s verder uitsteken dan de props. De beelden worden softwarematig gestabiliseerd, er is dus geen sprake van een gimbal.

Hieronder vind je een voorbeeld van een 360º dronevideo die met een prototype van de Exo360 is opgenomen:

Onboard stitching

Een veelbelovend aspect van de Exo360 is dat het stitchen van de video’s reeds in de drone zelf plaatsvindt. Je hoeft na afloop dus niet in de weer met een computer en speciale stitchingsoftware om de beelden van de 5 camera’s te combineren tot één 360º video. Het resultaat is een 360º opname in 4K resolutie, die direct geupload kan worden naar platformen als YouTube360 en Facebook360.

Voor de rest is de Exo 360 voorzien van de laatste dronetechnologie, zoals Follow me, Orbit, Waypoints en Return to home. De vliegtijd zou 18 minuten moeten bedragen, en voor de opslag van de beelden is voorzien in maar liefst 256 GB intern geheugen. Het bereik van de remote control zou 3 kilometer zijn.

Virtual reality-drone nog geen realiteit

Het klinkt als een ideale drone om mooie 360º luchtvideo’s mee te maken, ware het niet dat het toestel vooralsnog alleen op de tekentafel bestaat: via Indiegogo wordt er momenteel geld opgehaald om de Exo360 realiteit te maken. Als je de gok wilt wagen en je kunt $1399 missen, dan kun je het project ondersteunen, in de hoop dat de Exo360 het in tegenstelling tot veel andere crowdfunddrones wél haalt.

Hoe dan ook verwachten we dat er uiteindelijk wel een drone zoals de Exo360 op de markt zal komen: de vraag naar goede 360º content is booming, en conceptueel klopt de Exo360 wel. De vraag is alleen of het de startup Queen B Robotics met relatief weinig middelen gaat lukken om vanaf scratch een VR-drone op de markt te brengen. Zo niet, dan doet een ander het wel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier