Drone legt gigantisch monument bloot nabij historische stad Petra

Monument-Petra

Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van satelliet- en dronebeelden een groot monument nabij de historische stad Petra (Jordanië) ontdekt en in kaart gebracht. De structuur ligt begraven onder het zand, en dat is ook meteen de reden dat het monument niet eerder ontdekt werd.

Volgens de onderzoekers is de vondst van het monument een echte ontdekking. Ze hadden wel een vermoeden dat er meer plaatsen van archeologisch belang te vinden moesten zijn in de nabijheid van Petra, maar dat dit monument zou opduiken hadden de onderzoekers niet verwacht. Bijzonder is ook dat de structuur in geen enkel opzicht lijkt op andere gebouwen in en om Petra.

Een archeoloog doet onderzoek mbv een drone
Een archeoloog doet onderzoek mbv een drone

Het monument ligt een kleine kilometer ten zuiden van de stad Petra. Het gaat om een platform van 56 bij 49 meter – ruwweg twee keer de omvang van een Olympisch zwembad – met daarop een iets kleiner platform. Aan één zijde van het platform stond ooit een zuilengalerij, terwijl op het platform zelf nog een gebouw te vinden was, dat waarschijnlijk voor publieke ceremonies werd gebruikt.

Dankzij een tak van wetenschap genaamd satellietarcheologie kon de structuur ontdekt worden. Vanaf grote hoogte kunnen archeologen het aardoppervlak onderzoeken op vergeten structuren. Nadat het monument door middel van satellietbeelden gelocaliseerd was, werd er met behulp van een drone een serie hogeresolutiefoto’s gemaakt, aan de hand waarvan de omvang en de vorm van het complex precies bepaald kon worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier