Nieuws

NLR pleit voor dronebrevet voor amateurvliegers

Als het aan het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) ligt, komt er ook een verplicht vliegbewijs voor amateur dronepiloten. “Het gaat ons daarbij niet zozeer om het papiertje, maar meer om good airmanship”, licht Joost Vreeken van NLR toe in een uitzending van BNR. Ook zou er volgens het NLR een registratieplicht voor hobbydrones moeten komen.

“In het verleden vlogen recreatieve vliegers vooral op afgebakende modelvliegterreinen. Maar nu iedereen een drone kan kopen en vliegen zie je dat er op de gekste plekken gevlogen wordt. Het belangrijkste is dat men bewust wordt dat je niet overal zou moeten dan wel willen vliegen.”

Het gaat daarbij volgens Vreeken niet alleen om het verbod op het met een drone vliegen nabij luchthavens. “We weten dat er in Nederland een keer een kleine drone door een dak is gevallen, dwars door de dakpannen heen. En dat was maar van een hoogte van 30 meter.”

Vooraf risico’s inschatten
Volgens Vreeken gaat het bij het veilig vliegen met een drone vooral om het vooraf inschatten van mogelijke risico’s. “Beroepsmatige dronevliegers maken voorafgaand van de uitvoering van een vlucht een risico assessment. Als de risico’s niet acceptabel zijn, dan zou hij niet mogen vliegen. Bij de recreatieve dronevliegers is dat minder gebruikelijk.”

Als het aan het NLR ligt komt er daarom iets van een verplicht examen voor amateur dronepiloten. “We pleiten niet zozeer van een hele zware opleiding voor recreatieve vliegers. Het gaat ons meer om de bewustwording dat je met een drone ook deelneemt aan het luchtverkeer en dat er bepaalde risico’s zijn. Dat zou ook via een vragenlijst via internet kunnen.”

Verplichte registratie
Naast een examen zou het NLR ook graag zien dat drones verplicht geregistreerd worden. “Net zoals in de VS, waar vliegers zichzelf registreren. En dat je dan meteen die vragenlijst doorloopt. Daarna kun je één of meer toestellen op je naam zetten. Als er dan iets gebeurt is altijd duidelijk wie er verantwoordelijk is. Dat is ook belangrijk voor de verzekering.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “NLR pleit voor dronebrevet voor amateurvliegers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier