Steeds minder drones nabij vliegvelden gesignaleerd in de VS

JFK airport

Er worden in de VS steeds minder drones gesignaleerd in de nabijheid van vliegvelden. Dat meldt de Academy of Model Aeronautics (AMA), op basis van cijfers afkomstig van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Volgens de AMA is de daling een gevolg van de Know Before You Fly-campagne, die eind 2014 van start ging.

Uit de cijfers van de FAA blijkt dat sinds augustus 2015 het aantal meldingen van drones bij vliegvelden door verkeersvliegers iedere maand is afgenomen. “We zijn blij om te zien dat het aantal meldingen afneemt. Educatieve campagnes zoals Know Before You Fly hebben duidelijk geholpen om mensen veilig en verantwoord met drones te laten vliegen”, zegt Dave Mathewson van de AMA.

Minder meldingen ondanks groeiende droneverkoop
Het feit dat het aantal meldingen van drones nabij vliegvelden daalt is extra opmerkelijk te noemen gezien het feit dat er sinds augustus in de VS honderdduizenden nieuwe drones verkocht zijn. Ondanks deze stijging in dronegebruik zijn er dus toch minder drones bij vliegvelden waargenomen. Verder was er bij slechts 3,3% van de meldingen volgens de piloten sprake van ‘near misses’ of ‘close calls’, de rest betrof ‘sightings’.

Tussen de meldingen die gedaan worden door piloten staan ook waarnemingen van andere objecten, zoals ballonnen, vogels, een raket en zelfs een jet pack. Vaak worden dergelijke objecten ook in de categorie ‘drone’ genoteerd. Sommige waarnemingen betroffen bovendien drones die op veilige hoogte vlogen en dus geen gevaar vormden voor het reguliere luchtverkeer.

Veilig vliegen met drones
Ook in Nederland is er sinds kort een campagne van start gegaan met betrekking tot het veilig vliegen met drones. Middels radiospotjes, billboards langs de snelweg en banners worden recreatieve dronevliegers opgeroepen om niet te vliegen in de buurt van vliegvelden en om niet boven bebouwing en groepen mensen te vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier