BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Vier dronepiloten veroordeeld tot geldboete na overtreden regels

Wet- en regelgeving rondom drones

De rechtbank in Haarlem heeft vandaag vier dronebezitters beboet voor het vliegen in het luchtruim rond Schiphol of het vliegen in de tijdelijke nofly-zone tijdens Sail 2015. Ook het vliegen na zonsonderdang leidde tot een veroordeling. Dat meldt het Haarlems Dagblad. De rechter is van mening dat wie met een drone vliegt de regels moet kennen.

De bekeuringen hebben een hoogte van 250 tot 300 euro. Eén van de bekeuringen ging naar een man uit Heemstede, die door een politieagent betrapt werd toen hij even zijn drone uitprobeerde in de buurt van Haarlem. Die locatie ligt echter in de CTR Schiphol, en daar mag je niet vliegen met een drone.

Een man uit Westzaan moet 300 euro boete betalen omdat hij met zijn drone niet alleen in de CTR Schiphol, maar ook in de tijdelijke no-flyzone ten tijde van Sail 2015 vloog. De rechter wilde niets weten van het verweer van de man, die zich afvroeg hoe hij van het tijdelijke vliegverbod had moeten weten.

Ook het vliegen na zonsondergang werd bekeurd. In dit geval betrof het een man die zijn drone boven de Scheveningse boulevard liet vliegen nadat de zon al onder de horizon verdwenen was. Volgens de Regeling modelvliegen mag je alleen ‘tijdens de daglichtperiode’ vliegen met een onbemand luchtvaartuig.

Veel hogere boetes
De officier van justitie liet ook nog weten dat het vliegen boven mensenmenigten of in de directe nabijheid van een vliegveld nog veel zwaarder bestraft zal worden. Het argument ‘ik wist niet dat het niet mocht’ wordt niet meer geaccepteerd door de gerechtelijke macht, zeker niet nu er een grootschalige mediacampagne van start is gegaan om de regels aangaande het recreatief vliegen met drones onder de aandacht te brengen.

DroneLand ROC-light

2 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.