Kersentelers verjagen spreeuwen uit boomgaard met drone

Drones werden al ingezet om kersen droog te blazen na hevige regenval. Daar komt nu een nieuwe toepassing bij: het verjagen van spreeuwen uit kersenboomgaarden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

De drone heeft een eerste testvlucht gemaakt boven de boomgaard van fruitteler Theo Vernooij uit het Utrechtse dorp Cothen. Om de spreeuwen, die zich normaal gesproken lastig laten verjagen, goed de stuipen op het lijf te jagen werd er onder de quadcopter een plastic nepvalk gehangen.

Boomtoppen fotograferen

Volgens de kersenkweker is de drone geen vervanging voor bestaande verjaagtechnieken, maar meer een aanvulling hierop. “Pluspuntje is dat de camera van de drone gelijk in kaart brengt hoe het met de kersen in de toppen van de bomen gesteld is”, aldus Vernooij tegenover het RD.

De kersentelers werden bij het experiment geholpen door Jerphaas Rustenhoven van boomkwekerij Huverba uit het Gelderse Opheusden, die al veel ervaring heeft met het in kaart brengen van landbouwpercelen met behulp van drones.

De Telegraaf heeft videobeelden van de spreeuwverjagende drone op haar website staan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier