Pro

‘Op een dag worden drones net zo gewoon als reddingshonden’

DJI-Eena

In Denemarken, Wales, Ierland en IJsland oefenen reddingswerkers momenteel met drones, in het kader van een project georganiseerd door de Europese noodnummerorganisatie EENA in samenwerking met DJI. Het doel is om te onderzoeken in hoeverre drones ingezet kunnen worden tijdens noodsituaties. De eerste resultaten zijn veelbelovend, alhoewel er nog wel wat beperkingen zijn.

Als onderdeel van het project worden brandweerlieden uit de vier landen eerst opgeleid om in de praktijk te werken met drones. Na afloop van de opleiding worden de drones, in dit geval Inspires van DJI, zes maanden op de proef gesteld in uiteenlopende omstandigheden. Denk daarbij aan het bij calamiteiten doorzenden van overzichtsfoto’s naar de grond, of het gericht speuren naar slachtoffers na een treinramp.

Inspire-1-brandweer

Maar de praktijk is weerbarstig: zo staan slechte weersomstandigheden lang niet altijd toe dat er met een drone gevlogen kan worden, en ook de vliegtijd van ongeveer een kwartier per vlucht is een belangrijke beperking. Toch zijn de reddingswerkers optimistisch: “Deze technologie gaat voor veel verandering zorgen”, zegt een van de deelnemers aan het project tegen de New York Times. “Op een dag worden drones net zo gewoon als reddingshonden.”

Naast de praktische beperkingen zijn er ook andere hobbels te nemen. Zo staan leidinggevenden en managers in de betreffende organisaties soms kritisch tegenover het gebruik van drones, ook al hebben ze er zelf nooit ervaring mee opgedaan. Daarnaast is het beroepsmatig gebruik van drones in veel landen aan strenge regels gebonden, alhoewel hier volgens de deelnemers langzaamaan verbetering in komt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier