MarktPro

Airobotics haalt $28,5 miljoen op voor verdere ontwikkeling industriële drone

Het Israelische bedrijf Airobotics heeft een investering van 28,5 miljoen dollar ontvangen voor de verdere ontwikkeling van Optimus, een drone die in staat is om geheel zelfstandig taken uit te voeren. Denk daarbij aan het uitvoeren van regelmatige terugkerende inspecties of beveiligingstoepassingen.

Uiteindelijk moet de Optimus de tussenkomst van menselijke piloten overbodig maken, om zodoende bepaalde routineklussen kosteneffectiever te kunnen uitvoeren. Feitelijk is de drone vooral geschikt om klusjes uit te voeren die elke keer min of meer hetzelfde zijn. Wat dat betreft kan de Optimus met recht een vliegende robot genoemd worden: een platform dat goed is in het herhalen van steeds dezelfde handeling.

Optimus base station

Verrijdbaar docking station

Bij de Optimus wordt een verrijdbaar basisstation geleverd, met daarin onder andere reservebatterijen en verschillende payloads. Het verwisselen van accu’s en payloads verloopt helemaal automatisch. Zo zou de Optimus overdag met een gewone camera inspecties uit kunnen voeren, om ’s nachts verder te gaan met een infraroodcamera. Daarnaast ontwikkeld Airobotics ook speciale software die de gehele workflow optimaal moet ondersteunen.

Natuurlijk krijgt Airobotics het niet makkelijk; andere dronefabrikanten zien ook veel potentie in de enorme markt voor inspectie- en beveiligingsdrones, dus de concurrentie zal hevig worden. Daar staat tegenover dat er nog maar weinig spelers zijn die echt geïntegreerde oplossingen bieden die direct door eindgebruikers ingezet kunnen worden, dus wie weet zal het de Israëlieten de komende tijd voor de wind gaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier