Productnieuws

Intel RealSense stuurt Yuneec Typhoon H resoluut langs obstakels (videoverslag)

De Typhoon H hexacopter van Yuneec komt binnenkort beschikbaar in een Professional uitvoering, die voorzien is van een Intel RealSense-module die de drone proactief laat reageren op zijn omgeving. De Pro-versie werd vlakbij het hoofdkantoor van Yuneec Europe in Hamburg gedemonstreerd. Wiebe de Jager van Dronewatch was aanwezig bij de presentatie en vloog een Typhoon H met Intel RealSense door een parcours met allerlei obstakels.

Net als de Advanced uitvoering van de Typhoon H beschikt de Pro over een CGO3+ 4K camera, intrekbaar landingsgestel en de ST16-controller met groot 7″ display. Een groot verschil is echter dat de Pro-uitvoering actief obstakels kan herkennen en vermijden, dankzij de RealSense-module van Intel die aan de onderzijde van de drone gemonteerd is. Deze module komt medio juli 2016 op de markt.

Camera’s en 3D laserscanner
In de RealSense-module zijn vooruitkijkende R200 camera’s (RGB en infrarood), een 3D laserscanner en snelle processors verwerkt. Daardoor is de Typhoon H Pro in staat om tijdens het uitvoeren van een vlucht een 3D-model van de omgeving te maken. Mochten er zich obstakels bevinden in de te vliegen route, dan onderneemt de Typhoon H Pro zelfstandig actie om een botsing te voorkomen: omhoog, zijwaarts, of zelfs onder een obstakel doorvliegen.

Mocht er geen veilige uitwijkmogelijkheid zijn, dan is de Pro zelfs in staat om een stukje terug te vliegen, dankzij een ingebouwd geheugen dat de laatste 30 seconden van de route vasthoudt. Een groot verschil dus met de Advanced-uitvoering van de Typhoon H, die ook over obstakeldetectie beschikt, maar dan op basis van ultrasoonsensoren. Die voorkomt weliswaar dat de drone niet tegen een muur aanvliegt, maar actief routes uitstippelen of een stukje terugvliegen is er niet bij.

De Intel RealSense-module is tussen de body en de camera geplaatst
De Intel RealSense-module is tussen de body en de camera geplaatst

Door de follow-me modus in te schakelen wordt de Typhoon H Pro een cameradrone die volautomatisch actieshots maakt, zonder dat er iemand actief voor uitwijkmanoeuvres hoeft te zorgen. Daarbij moet aangetekend worden dat de Typhoon H niet op basis van beeldherkenning achter een object of persoon aanvliegt, zoals bij de Phantom 4 het geval is. Voor follow-me wordt gebruik gemaakt van de Wizard, een handheld controller zonder sticks, die dan dient als GPS-baken. Deze wordt bij de Pro niet standaard meegeleverd.

De Typhoon H Pro wordt geleverd inclusief backback, 2e accu en natuurlijk de Intel RealSense-module
De Typhoon H Pro wordt geleverd inclusief backback, 2e accu en natuurlijk de Intel RealSense-module

RealSense praktijktest
Zoals je in bovenstaande video kunt zien is het wel even wennen om te vliegen met RealSense. Het druist absoluut tegen je gevoel in om de drone richting een stel obstakels (in dit geval een serie vlaggen en bomen) te sturen. Maar het moet gezegd worden, de Typhoon H Pro gaat er prima mee om en wijkt automatisch zijdelings of bovenlangs uit. Dat gaat wel met wat gestotter gepaard, of het uitwijken echt bevorderlijk is voor de kwaliteit van je videobeelden valt daarom nog te bezien, maar het belangrijkste is dat de copter niet crasht.

De vraag is natuurlijk wel wie er verantwoordelijk is als het toch misgaat. Is er dan sprake van pilot error, of kun je de schuld geven aan de hexacopter? Garantietechnisch gezien zal dat Yuneec mogelijk nog de nodige hoofdbrekens gaan opleveren. Regeltechnisch gezien is de piloot altijd verantwoordelijk voor de veilige uitvoering van een vlucht, dus ons advies zou zijn om ook met Intel RealSense uit de buurt te blijven van hindernissen: beter safe than sorry. 

De Typhoon H Pro wijkt automatisch uit voor een vlag
De Typhoon H Pro wijkt automatisch uit voor een vlag

Vlieg- en cameraprestaties
Helaas zijn we nog niet in de gelegenheid geweest om de algemene vliegprestaties van de Typhoon H onder de loep te nemen, of de CGO3+ camera te onderwerpen aan wat testen. Gelukkig hebben we een reviewmodel van de Typhoon H (zonder Intel RealSense) meegekregen, dus binnenkort kun je ook op dit vlak onze bevindingen lezen en bekijken.

Mocht je daar niet op willen wachten en ben je overtuigd door deze demonstratie: de Pro-versie van de Typhoon H wordt compleet geleverd met Intel Realsense-module, tweede vliegaccu en een stevige backpack. De verkoopprijs is vastgesteld op 2.099 euro. Zoals gezegd wordt er voor dat geld geen Wizard bijgeleverd, die zul je dan nog los moeten aanschaffen.

Yuneec Skyview FPV videobril
Yuneec Skyview FPV videobril

Yuneec Skyview
Naast de Typhoon H Pro heeft Yuneec ook een FPV videobril geïntroduceerd, de Skyview. Deze kan middels een hdmi-kabel aan de ST16 Ground Station gekoppeld worden. In teammodus kan de cameraman zich dankzij de bril bijvoorbeeld optimaal op de juiste compositie richten. De piloot zelf mag in Nederland niet vliegen met de Skyview op, aangezien je tijdens het uitvoeren van de vlucht direct oogcontact met je toestel moet hebben.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Intel RealSense stuurt Yuneec Typhoon H resoluut langs obstakels (videoverslag)

 • Hoi Wiebe,
  die vliegdemo van de Yuneecs drone met obstakelontwijking ziet er gaaf uit.
  mooie demo en geeft hoop voor de onervaren vliegers zoals ik ben.
  Heb in Noorwegen aan de kust gevlogen, is prima gegaan en mooie opnamen.
  succes en groeten
  Hein

  Beantwoorden
 • Hallo Wiebe,
  Net je demonstratie bekeken van de RealSense set. Was verbaast over de opmerking van Marcel de Graaf op jou terechte vraag over wat de rekenkracht van de 10 intelprocessoren heeft op de accuduur. Volgens hem niets. In een review op YouTube van enkel Duitse Collega’s https://youtu.be/BXD1NUQJDx0 hebben ze het over een vermindering in accuduur van toch circa 10 minuten ipv de gestelde 25 gaat de flight time terug naar 15 tot 18 minuten. Lijkt me realistischer dan het antwoord van Marcel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier