Vrouw houdt whiplash over aan neerstortende drone

Een 38-jarige toeschouwster van een sportevenement in Quebec is ernstig gewond geraakt nadat ze geraakt werd door een DJI Phantom 3 die spontaan uit de lucht kwam vallen. Het toestel raakte haar recht op het hoofd, waarna ze kortstondig buiten westen raakte. In het ziekenhuis werd een whiplash gediagnosticeerd.

Het incident werd opgenomen door een andere drone die op het moment van het incident aan het filmen was. De bestuurder van de Phantom 3 heeft geen idee waarom de quadcopter ineens naar beneden kwam zetten: “Alles ging goed. En van het ene op het andere moment kwam de drone naar beneden vallen. Ik heb er echt geen verklaring voor, ik dacht dat ik veilig vloog.”

Onderzoek ingesteld
Momenteel doet de Transportation Safety Board of Canada onderzoek naar het incident. Net zoals in Nederland is het ook in Canada verboden om boven grote groepen mensen te vliegen. Volgens de professionele drone-operator die ingehuurd was om verslag te doen van het evenement had het incident makkelijk voorkomen kunnen worden als de man die de Phantom 3 bestuurde de regels voor dronevliegen in Canada had opgevolgd.

“Er zullen altijd mensen zijn die de regels negeren. Drones zijn geen speelgoed. Het zijn hulpmiddelen die veel positieve dingen kunnen doen, maar als ze verkeerd gebruikt worden, kan dat leiden tot lelijke verwondingen of zelfs dodelijke slachtoffers.”

Het slachtoffer overweegt om aangifte te doen tegen de persoon die de drone bestuurde. Het is voor het eerst dat er in Canada een incident met een drone gerapporteerd is waarbij er sprake is van letsel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier