Video toont prototype coaxiale helikopter Sprite in actie

Nog even en je kunt een heel nieuw soort drone kopen, in de vorm van een coaxiale helikopter, ofwel een multirotor waarbij de rotoren op één as zijn gemonteerd. Dat maakt volgens Ascent Aerosystems een compact en stevig ontwerp mogelijk. Hun eerste drone, de Sprite, verschijnt binnenkort op de markt. Om te bewijzen dat men flink gevorderd is met de ontwikkeling van de drone heeft het bedrijf een nieuwe video online gezet. In de video zijn beelden te zien die door de drone zijn opgenomen, met een GoPro-camera aan een langs twee assen gestabiliseerde gimbal.

Via Kickstarter werd er enige tijd geleden maar liefst 406.000 dollar opgehaald om de ontwikkeling van de unieke drone te financieren. Het team van Ascent Aerosystems heeft achter de schermen hard gewerkt om een prototype te ontwikkelen, dat een diameter heeft van 10 centimeter bij een hoogte van 35 centimeter.

Cilindervorming pakketje
Het voordeel van het ontwerp van de sprite is dat de drone weinig plek inneemt. De propellerbladen kunnen ingeklapt worden, zodat het toestel als een relatief klein cilindervormig pakketje vervoerd kan worden. Bovendien zijn alle openingen voorzien van sluitringen, zodat het toestel ook tegen een spat regen kan.

Het gewicht van de coaxiale helikopter bedraagt 1.200 gram. Dat is inclusief accu en camera. Met dat gewicht wordt momenteel een vliegtijd van ca. 10-12 minuten gerealiseerd, alhoewel men hard werkt aan het finetunen van motoren, propellers en aandrijflijn, zodat het toestel nog wat langer kan vliegen. De maximale snelheid bedraagt ca 10 m/s.

De Sprite wordt bediend via open source Ground Control System-software. Daardoor zijn de gebruikelijke functies als autopilot, follow-me, point of interest en return to home mogelijk. Het bereik van het grondstation bedraagt zo’n 2 kilometer in optimale omstandigheden. De drone zelf wordt aangestuurd door de bekende ArduPilot software, die eveneens open source is.

Niet goedkoop
Via de website van Ascent Aerosystems kan de Sprite gereserveerd worden. Echt heel goedkoop is het systeem niet: de gewone uitvoering, zonder camera, videozender en FPV-scherm, kost 849 dollar. Wil je die zender en FPV-display er meteen bij hebben, dan betaal je 1.199 dollar, en dan moet je nog steeds een GoPro aanschaffen. De eerste bestellingen zouden in september van dit jaar uitgeleverd moeten worden.

Sprite-drone-in-actie

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier