Schip aan de ketting gelegd na dronevlucht bij Suezkanaal

schip

Bemanningen van internationaal varende schepen moet voorzichtig zijn met het gebruik van drones in de landen die ze aandoen. Daarvoor waarschuwt de Scandinavische maritieme organisatie GARD P&I. Onlangs werd een schip vastgelegd door de Suez Canal Authority (SCA) nadat de bemanning met een drone had gefilmd hoe hun schip door het Suezkanaal voer.

Kort nadat de drone opsteeg ontving de kapitein het bevel om het anker uit te gooien en tot nader order te blijven liggen. Vertegenwoordigers van de kanaalautoriteit bezochten vervolgens het schip en namen de drone en het geheugenkaartje in beslag. Het schip mocht niet verder varen zolang de Egyptische autoriteiten onderzoek deden naar de dronevlucht.

Mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid
Het incident toont aan dat niet alle landen gecharmeerd zijn van drones boven hun grondgebied, zeker niet als het gaat om gevoelige infrastructuur zoals het Suezkanaal. “In dit geval wilde de bemanning vanuit de lucht meekijken terwijl het schip door het kanaal voer. Maar de autoriteiten hebben deze onschuldige vlucht opgevat als een mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid”, stelt GARD.

Volgens GARD zijn er talloze positieve toepassingen voor drones in de maritieme sector, zoals het inspecteren van tanks, beveiligingsdoeleinden en het bezorgen van pakketjes op schepen. “Het gebruik van drones in de sector zal alleen maar toenemen, maar gebruikers moeten zich houden aan de lokale wetten en regels”, stelt de organisatie in een persbericht.

Lokale wet- en regelgeving respecteren
GARD adviseert de bij haar aangesloten organisaties dan ook om scheepsbemanningen duidelijk te maken dat men zich eerst op de hoogte stelt van de wet- en regelgeving aangaande het gebruik van drones in het land waar men zich bevindt, alvorens dronevluchten uit te voeren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier