DIY

Geofencingsysteem van DJI-drones eenvoudig te omzeilen met NFZ mod

De beveiliging die moet voorkomen dat je met een drone niet kan opstijgen in de buurt van vliegvelden of andere nofly-zones (NFZ’s) is niet 100% waterdicht. Middels de NFZ mod van CopterSafe kan ervoor gezorgd worden dat de Phantom en Inspire-drones van DJI ook op plekken waar dat niet mag kunnen opstijgen, doordat de ingebouwde geofencingtechnologie wordt misleid.

Vliegen binnen CTRs

De module is bedoeld voor gebruikers die met een Phantom 3/4 of Inspire 1 willen vliegen op plekken waar dat normaal gesproken verboden is. Het kan dan in theorie gaan om professionals die beschikken over de juiste papieren om vluchten te mogen uitvoeren in een CTR. Iets wat in Nederland overigens nog niet aan de orde is, want er wordt door de luchtverkeersleiding in de praktijk nog geen toestemming gegeven voor drone-operaties binnen CTRs.

De NFZ mod krijgt dat voor elkaar door de vluchtcomputer van de drone om de tuin te leiden. Het printplaatje wordt tussen de GPS-ontvanger en de flight computer geplaatst. Vervolgens worden de werkelijke coördinaten omgezet naar spookcoördinaten, waardoor de Phantom of Inspire ook binnen een CTR of nofly-zone denkt dat er niets aan de hand is en gewoon kan vliegen.

spookcoordinaten
Na het inschakelen van de NFZ mod denkt de drone (links) dat deze zich op een andere locatie (rechts) bevindt

Oppassen met dynamic home point

De module kan middels een knopje op de printplaat eenvoudig geactiveerd worden. Daarna is het wel oppassen geblazen met de dynamic home point-functie van de drone, aangezien de spookcoördinaten er dan voor zorgen dat de drone op de verkeerde plek zal landen. Ook waarschuwt de fabrikant van de NFZ mod dat je niet meteen de laatste firmware-updates voor de Phantom of Inspire moet installeren, aangezien het systeem dan mogelijk niet meer werkt.

De modificatie toont aan dat geofencingtechnologie geen 100% beveiliging biedt tegen het ongewenst vliegen met drones nabij vliegvelden of andere nofly-zones. Dat is ook niet meer dan logisch, want geofencing is gebaseerd op software die per definitie omzeild kan worden. De hier besproken NFZ mod werkt alleen in combinatie met drones van DJI, maar het is goed denkbaar dat de modificatie ook voor drones van andere merken beschikbaar komt.

Niet verboden

Alhoewel het niet bij wet verboden is om het geofencingsysteem van een drone onklaar te maken (geofencing is nog niet wettelijk verplicht, en lang niet alle drones beschikken überhaupt over GPS), raden we je toch af om te experimenteren met de NFZ mod. Ten eerste zal een toestelcrash als gevolg van het inschakelen van de module niet gedekt zijn door garantie. Als blijkt uit de flight logs dat er gerommeld is met coördinaten, dan zal DJI de gebruiker aansprakelijk houden voor de schade.

Ten tweede is het simpelweg verboden om te vliegen in CTRs. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat de in je drone ingebouwde geofencing gewoon zijn werk doet. Mits de dronefabrikant de coördinaten en omvang van de CTRs en nofly-zones goed heeft ingeprogrammeerd, want dat is niet altijd het geval.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier