Delftse studenten presenteren dronegebaseerd noodnetwerk WiFly

WiFly

Vandaag vindt in Delft het jaarlijks terugkerende ontwerpsymposium plaats, waar studenten aan de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft kunnen laten zien welke technologische oplossingen zij bedacht hebben voor uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Eén van de gepresenteerde innovaties is WiFly, een adhoc communicatienetwerk voor rampgebieden op basis van drones.

Tegenwoordig is het uitvallen van communicatiesystemen een van de grootste problemen tijdens een noodsituatie zoals een aardbeving of overstroming. Niet alleen wordt het werk van hulpverleners daardoor bemoeilijkt, ook moeten mensen die familieleden of vrienden willen traceren soms dagen wachten totdat de telefoonlijnen en internetverbindingen weer hersteld zijn.

Vloot van 45 drones
Een team van Delftse studenten denken dat drones uitkomst kunnen bieden. Hun WiFly netwerk bestaat uit een vloot van 45 drones, die na een calamiteit snel gelanceerd kunnen worden. Het systeem zou in staat zijn om een gebied van ongeveer honderd vierkante kilometer te bestrijken, zeg maar een gebied ter grootte van Rotterdam.

De drones zouden geheel autonoom moeten opereren. Elk toestel is in theorie in staat om 300 kilometer af te leggen op een hoogte van 13.000 voet, om vervolgens 24 uur boven het rampgebied rond te cirkelen alvorens terug te keren naar de basis. Om dat mogelijk te zien hebben de studenten gekozen voor een fixed-wing ontwerp, met een startgewicht van 132 kg en een spanwijdte van 6,5 meter. De UAVs zouden elk 20 kg aan payload kunnen vervoeren.

NavAid en anti-drone drone
WiFly is niet de enige drone-innovatie die gepresenteerd wordt op het symposium. Andere studententeams willen drones inzetten om noodhulp te verlenen (‘Wings for Aid’), of de inspectie van bestaande navigatiesystemen verbeteren middels onbemande NavAid drones. Ook zijn er studenten bezig geweest met de ontwikkeling van de anti-drone drone Heliades, die voorzien is van een stoorzender, netwerper en pellet gun.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier