Gaat GoPro’s drone er zo uitzien?

gopro-drone

Later dit jaar moet de Karma op de markt komen, de drone die GoPro uit het slop moet trekken. Er is nog weinig bekend over de drone: GoPro heeft alleen wat videomateriaal laten zien dat werd opgenomen met een prototype van de Karma, maar de drone zelf kwam daarbij niet in beeld. Een recente patentaanvraag van een medewerker van GoPro licht misschien een tipje van de sluier op.

Het patent werd ingediend door Ryan Goldstein, die volgens LinkedIn werkt aan het ontwerpen van ‘Aerial Products’ bij GoPro. Voordat hij bij GoPro ging werken plaatste hij wat 3D schetsen van een concept-drone op zijn website, QuadBox genaamd. De patentaanvraag ingediend door GoPro laat een soortgelijk ontwerp zien. Het vermoeden is nu dat de Karma-drone haar oorsprong heeft in het ontwerp voor de QuadBox.

QuadBox

Bijzonder aan de QuadBox is dat deze vervoerd wordt als een rechthoekig pakketje. Eenmaal aangekomen op de vlieglocatie worden de armen uitgevouwd en de propellers (die in de body opgeborgen kunnen worden) bevestigd. Daarna kan er een kleine camera – een GoPro actioncam uiteraard – op de body bevestigd worden, en de drone is klaar om te vliegen.

Aansluiten bij outdoor lifestyle
Het ligt voor de hand dat GoPro komt met een drone die eenvoudig in een rugzak vervoerd kan worden. De doelgroep van GoPro bestaat immers uit buitensporters en andere actievelingen, die hun camera’s op de gekste plekken en momenten willen gebruiken. De Karma zal ook moeten aansluiten bij die outdoor lifestyle, wil de drone aanslaan bij deze doelgroep.

gopro_karma_drone_release_date_design_rumours_quadbox_transition_thumb

De vraag is echter of de Karma voldoende kan overtuigen ten opzichte van de concurrentie. De voorsprong die partijen als DJI en Yuneec hebben is bijna niet in te halen door een nieuwkomer. Daar komt bij dat er kort na de zomer een hele generatie selfie-drones zoals de Xplorer Mini en Hover Camera op de markt komt, makkelijk mee te nemen quadcopters die bediend kunnen worden met een smartphone.

Aandelenkoers gekelderd
Dat GoPro het zwaar heeft is goed te zien op onderstaande grafiek, met daarop de aandelenkoers van GoPro in de afgelopen twee jaar. De concurrentie op het gebied van makkelijk mee te nemen actiecamera’s is flink verhevigd, en bovendien maken mensen steeds vaker foto’s en video’s met hun smartphone. Naast de introductie van de Karma drone zegt GoPro vooral op het gebied van software en diensten te willen gaan innoveren.

Aandelen-GoPro

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier