Nieuwe versie van Drone PreFlight maakt nu ook bebouwing zichtbaar

Drone PreFlight kaartopvragingen

Drone PreFlight is een interactieve kaart waarop je eenvoudig kunt zien waar je wel en niet recreatief mag vliegen met je drone. Steeds meer dronevliegers weten de tool te vinden en inmiddels wordt de kaart ruim 10.000x per maand geraadpleegd. Met het oog op de invoering van de minidrone-regeling heeft ontwikkelaar Aeret enkele nieuwe features toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om afstanden te meten en bebouwing weer te geven.

Wie beroepsmatig wil gaan vliegen onder het zogenaamde ROC-light dient zich te houden aan de 50-100-50 regel: maximaal 50 meter hoog, 100 meter van je af en minimaal 50 meter van bebouwing, voertuigen en kunstwerken vandaan. Als onderdeel van de vluchtvoorbereiding voorziet Drone PreFlight nu in een functie om horizontaal afstanden te meten.

Drone PreFlight meetfunctie

Het gereedschap werkt bijzonder eenvoudig: je klikt het liniaal-icoontje aan en begint met meten. De meting kan gewist worden door weer op de liniaal te klikken. Vooralsnog werkt de meetfunctie alleen op desktops en tablets, aan ondersteuning voor mobiele apparaten wordt nog gewerkt.

Een andere handige nieuwe feature is de weergave van bebouwing, op basis van gegevens van het Kadaster. Zoals inmiddels bekend moge zijn mag je niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen, en door de weergave van bebouwing in de omgeving waar je de vlucht wilt gaan uitvoeren is het weer een stuk eenvoudiger geworden om je aan deze regel te houden.

Drone PreFLight bebouwing

De Basic-versie van Drone PreFlight is gratis toegankelijk. Het betreft een online applicatie, je hoeft dus geen app te installeren. De interactieve kaart is ook terug te vinden op andere websites, waaronder Vlieg je drone veilig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier