Nieuws

Puppy snel uit kloof gered door inzet drone

Enkele weken geleden schoot een jonge Bullmastiff tijdens het spelen over een klifrand nabij het dorpje Gold Hill in de Amerikaanse staat Oregon. De puppy tuimelde ruim tien meter naar beneden en kwam bij de snelstromende rivier in het dal terecht.  Gelukkig beschikte het lokale brandweerkorps sinds kort over een drone. Dankzij de inzet van de drone kon de puppy snel gelokaliseerd en gered worden.

Reddingsactie

Tijdens de reddingsactie die op touw werd gezet om de jonge hond uit zijn benaderde positie te bevrijden maakte het reddingsteam voor het eerst gebruik van de drone. “We hebben dit toestel aangeschaft om assistentie te verlenen tijdens moeilijke reddingsoperaties in ontoegankelijk terrein. De drone kan niet alleen ingezet worden om bij aankomst een terrein te verkennen, maar ook om tijdens de uitvoering van een operatie extra informatie te geven over de omstandigheden”, ligt een vertegenwoordiger van het korps toe.

Het korps koos voor de Phantom 4 van DJI omdat deze relatief goedkoop is en voldoende stevig is voor gebruik in het veld. “In dit geval konden we met de drone snel zien waar de hond precies lag, zodat ons reddingsteam op de grond snel de juiste locatie kon bereiken. Middels de drone konden we de hond tijdens de reddingsoperatie veel beter in de gaten houden dan via onze observator op de rand van de klif.”

Volgende stap: inzet bij bosbranden

Naast assistentie tijdens reddingspogingen wil het brandweerkorps de drone ook gaan inzetten bij bosbranden. “We willen snel kunnen zien hoe groot een brand precies is en hoe deze zich verplaatst. Dat kan prima met de drone, zolang er nog maar geen blushelikopters of traumaheli’s rondvliegen. Dan moet de drone natuurlijk meteen naar de grond.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier