BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Ministerie voegt kaart met drone no-fly zones toe aan Kadaster

Drone-no-fly-zones

Op de website van ket Kadaster is nu ook een kaart van Nederland te bekijken met daarop de gebieden waar je niet recreatief met een drone mag vliegen. Denk aan de CTRs rondom vliegvelden als Schiphol en Eindhoven, en aan permanente no-fly zones zoals die boven landgoed De Horsten in Wassenaar.

Op de kaart zijn (in het oranje) ook militaire laagvliegroutes aangegeven. In deze gebieden mogen beroepsmatige dronevliegers onder de nieuwe minidrone-regeling maximaal 40 meter hoog vliegen. Voor amateurvliegers geldt in deze gebieden geen hoogtebeperking en mag men maximaal 120 meter hoog vliegen, mits er iemand meekijkt om te waarschuwen voor ander luchtverkeer.

Naast genoemde no-fly gebieden bevat de kaart ook locaties van helihavens, microlight-, zweef- en hangglidervelden. Ook ongecontroleerde luchthavens zoals vliegveld Hilversum staan op de kaart. Voor dergelijke vliegvelden geldt dat vluchten binnen een afstand van 3 km zijn toegestaan, mits er geen bezwaar bestaat bij de exploitant van de luchthaven.

Geen tijdelijke no-fly zones
De kaart is statisch van karakter; tijdelijke no-fly zones zoals bij evenementen of calamiteiten worden niet afgebeeld. Voordat je gaat vliegen dien je dus zelf te onderzoeken of er sprake is van een tijdelijk verbod op drones. Er kunnen volgens de disclaimer bij de kaart dan ook geen rechten worden ontleend aan de kaart.

De interactieve kaart is een goede volgende stap als het gaat om overheidscommunicatie met betrekking tot het gebruik van drones. Lange tijd was er geen kaart voorhanden, en verwees men naar officiële luchtvaartkaarten. Die zijn voor een leek echter bijna niet te lezen. Het particuliere initiatief Drone PreFlight bood al geruime tijd een soortgelijke kaart aan. In de meest recente versie van deze app is ook bebouwing zichtbaar.

16 Comments

  • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager
  • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager
  • Wiebe de Jager

Leave a Reply