Nieuws

Kinderdijkers zijn overlast van drones beu

De inwoners van Kinderdijk zijn het zat dat er bijna dagelijks drones rond hun historische windmolens vliegen. Dat meldt het AD. Volgens woordvoerder Peter Paul Klapwijk van de bewonersvereniging halen toeristen die met een drone onder hun arm naar de windmolens komen kijken allerlei capriolen uit om maar leuke filmpjes te kunnen maken.

“Om likes te scoren op Facebook en op Instagram, doen ze steeds gekkere dingen. Ze laten de onbemande vliegtuigjes tussen de draaiende wieken vliegen of voor de ramen hangen en naar binnen gluren”, aldus Klapwijk.

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is nu in overleg met de gemeente en de politie om te kijken of er iets aan de drones gedaan kan worden. Zo onderzoekt men de mogelijkheid om een vergunningensysteem in te voeren. Alleen met vergunning mag er dan nog met een drone gevlogen worden.

Regeling modelvliegen
Recreatieve dronevliegers die met hun drone willen vliegen bij Kinderdijk kunnen volgens de huidige regelgeving min of meer ongestoord hun gang gaan, mits ze maar niet boven groepen mensen vliegen. In de buurt van de molens vliegen is toegestaan, er is immers geen sprake van ‘aaneengesloten bebouwing’. De vraag is of de gemeente hier iets tegen kan doen, aangezien deze bestuurslaag niet over het luchtruim gaat.

Mogelijk dat de Kinderdijkers zich wel kunnen beroepen op de privacywetgeving. Als bewoners moedwillig herkenbaar in beeld worden gebracht en de betreffende foto of video wordt vervolgens zonder toestemming geopenbaard, kan dat gezien worden als een inbreuk op het portretrecht. De vraag is echter of op grond hiervan het vliegen zelf verboden kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Kinderdijkers zijn overlast van drones beu

 • Geldt portretrecht niet alleen als er sprake is van commercieel gebruik?
  Dat lijkt hier juist niet het geval.

  Beantwoorden
 • Tja, en als dat dit soort matige filmpjes opleverd heeft het helemaal geen zin.

  Beantwoorden
 • Ook hypocriet met een vergunning mag het wel. Waarschijnlijk betaald natuurlijk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier