ILT organiseert tweetal informatiebijeenkomsten over ROC en ROC-light

ILT-drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor het verstrekken van vergunningen met betrekking tot het beroepsmatig vliegen met drones. In de praktijk blijkt dat het lang niet altijd duidelijk is hoe aanvraag van een RPAS Operator Certificate (ROC) precies in zijn werk gaat. Ook het onlangs ingevoerde ROC-light roept nog veel vragen op. De ILT organiseert daarom een tweetal informatiebijeenkomsten voor aspirant drone-operators.

Iedereen die beroepsmatig aan de slag wil met drones die meer wegen dan 4 kg of die operaties wil uitvoeren die de beperkingen van de onlangs ingevoerde minidrone-regeling overstijgen dient te beschikken over een volledige bedrijfsontheffing, het RPAS Operator Certificate. Deze bedrijfsvergunningen worden echter niet zomaar afgegeven: zo moet het bedrijf beschikken over een goedgekeurde Operations Manual en mag er alleen gevlogen worden met toestellen die een luchtwaardigheidskeuring ondergaan hebben. Ook moeten alle piloten in dienst van de organisatie beschikken over het RPA-L vliegbrevet voor drones.

In de praktijk blijkt dat bovenstaand traject veel vragen oproept, waardoor de aanvraagprocedure soms lang kan duren. De ILT raadt iedereen die van plan is om een aanvraag te doen daarom aan om eerst een bijeenkomst bij te wonen.

Op onderstaande data zijn de bijeenkomsten gepland:

  • donderdag 21 juli van 14.00 – 16.00 uur
  • donderdag 11 augustus van 14.00 – 16.00 uur

De bijeenkomsten vinden plaats bij de ILT in Hoofddorp. Aanmelden kan via drones@ilent.nl.

De twee informatiebijeenkomsten starten met een korte presentatie over de regels behorende bij de ROC en ROC-light en de bijbehorende aandachtspunten. Daarna kunnen er vragen worden gesteld. Het hoofddoel is dat mensen vragen kunnen stellen over alle aspecten van het aanvragen van een ontheffing.

Wie rondloopt met vragen over de minidrone-regeling en het ROC-light raden we aan om eerst dit verslag door te lezen van een informatiebijeenkomst die onlangs door DARPAS werd georganiseerd. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier