Walkera’s aankomende Voyager 4 heeft camera met 16x zoom en 4G

Walkera Voyager 4

Net na de zomer komt Walkera met een nieuwe semiprofessionele quadcopter op de markt, de Voyager 4. Het toestel beschikt over een aantal interessante nieuwe features, waaronder een camera/gimbal-unit met 16x zoom en 4G draadloze connectiviteit om live luchtopnamen te kunnen streamen via internet.

Antwoord op Inspire 1
Alhoewel Walkera dat zelf natuurlijk nooit zo zal stellen, is de drone een direct antwoord op de populaire Inspire 1 van DJI. Zo is de Voyager 4 onder andere in staat om het landingsgestel in te trekken, en ook kan de camera/gimbal-unit eenvoudig vervangen worden. Direct bij de lancering van het toestel komen er twee cameraopties beschikbaar: een full HD 16x zoom camera en een 4K camera met vaste brandpuntsafstand.

Walkera Voyager 4 camera

Een drone die standaard voorzien is van een camera met zoomlens is vooralsnog een unicum. Doorgaans beschikken cameradrones over een lens met een vaste brandpuntsafstand. Daardoor is in- of uitzoomen onmogelijk. Het spreekt voor zich dat een camera die 16x kan inzoomen bijzonder stabiel opgehangen moet zijn om trillende of schuddende beelden te voorkomen.

Controller en vliegmodi
Ook de Devo F18 controller doet sterk denken aan die van de Inspire 1. Voor het FPV-beeld wordt gebruik gemaakt van een tablet of smartphone. Er is voorzien in aparte druktoetsen voor het opstijgen/landen en voor het activeren van de return to home-functie. Er kan gevlogen worden in GPS modus en in Intelligent Flight Mode. Naast directe bediening kan de Voyager 4 ook diverse vliegprogramma’s afwerken, waaronder Orbit Mode, Way Points, en Auto Return Home.

Walkera Voyager 4 vliegprogrammas

Met de Voyager 4, die aangestuurd wordt door de open source PX4 flight computer, mikt Walkera op de snel groeiende groep professionele gebruikers van drones. Het gaat dan om eindgebruikers die hun toestel willen inzetten voor hoge kwaliteit luchtfotografie, filmopnamen, het uitvoeren van inspecties of beveiligingstoepassingen. Tijdens een beurs werd bijvoorbeeld een toestel gedemonstreerd dat bedoeld was voor politiekorpsen.

Walkera-Voyager-4-politie

Streamen via 4G
Wat de 4G draadloze connectiviteit precies inhoudt is nog niet helemaal helder. Er is sprake van dat een productieunit op de grond tegelijkertijd 6 toestellen zou kunnen aansturen. Wellicht kan er dan live geschakeld worden tussen de camerabeelden van de verschillende toestellen, met het oog op livereportages. Ook is er sprake van dat de drone via 4G bediend zou kunnen worden. Dat betekent dat de piloot niet in de directe omgeving van de drone hoeft te verkeren. Hoe deze 4G-functie in de praktijk precies werkt moet nog duidelijk worden.

Wanneer de Walkera Voyager 4 precies verschijnt en wat deze gaat kosten is nog niet bekend. In juli zou het toestel de laatste testen in de VS moeten doorstaan. Het ligt voor de hand dat de marktintroductie daar niet lang op volgt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier