Pro

Ook Sandd werkt aan pakketbezorgende drone

Sandd-drone

Als het aan postbedrijf Sandd ligt worden kleine pakketjes in de toekomst ook in Nederland bezorgd door drones. Het bedrijf werkt samen met Delft Dynamics aan een drone die pakketjes tot vier kilo kan bezorgen. De drone zou als eerste spoedeisende goederen zoals medicijnen of bloed voor bloedtransfusies moeten gaan vervoeren.

Een probleem is nog wel dat de Nederlandse regelgeving niet voorziet in autonoom vliegende drones die buiten het zicht van de piloot opereren. In De Telegraaf zegt Sandd-topman Ronald van de Laar hier het volgende over: “Politie en luchtvaart willen die situatie zo houden en voeren daar ook een zware lobby voor. Terwijl we door nieuwe technologie in staat zijn om veilig en efficiënt met drones een enorme tijdwinst te behalen.”

Ondanks de strenge regelgeving voert Sandd momenteel praktijktesten uit. Op plekken waar de drone niet kan landen kunnen pakketten desnoods met een miniparachute afgeworpen worden. Ook werkt Delft Dynamics aan een drone die zwaardere pakketten tot 10 kg kan vervoeren.

Veel hobbels te nemen
Om drone delivery in Nederland mogelijk te maken zijn er nog flink wat juridische en technologische hobbels te nemen. Zo mogen drones in ons land niet boven wegen en aaneengesloten bebouwing vliegen, wat de praktische inzetbaarheid van een pakketbezorgende drone vooralsnog minimaal maakt. Ook mogen drones zoals gezegd niet buiten het zicht van de bestuurder vliegen.

Ten behoeve van de veiligheid zouden autonoom vliegende drones bovendien voorzien moeten zijn van geavanceerde vormen van obstakeldetectie, om zodoende zelfstandig uit te kunnen wijken voor bijvoorbeeld luchtballonnen of hoogwerkers. Of de testdrones van Sandd al zover zijn, blijkt niet uit het demonstratiefilmpje dat het bedrijf onlangs online zette.

Amazon
In de VS werkt internetretailer Amazon al jaren aan drones die zelfstandig bestellingen kunnen afleveren. Ook in de VS is Amazon echter gebonden aan strenge regels voor drones. Om ander luchtverkeer niet in de weg te zitten pleit Amazon daarom voor een eigen luchtruim voor onbemande toestellen.

Dichter bij huis is ook DHL aan het experimenteren met een vliegende robotpostbode, de ParcelCopter. Deze moet in eerste instantie spoedeisende goederen gaan afleveren op een waddeneiland. Bij slecht weer kan de drone er echter niet op uitgestuurd worden om pakketjes te bezorgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Ook Sandd werkt aan pakketbezorgende drone

  • Ik hoop dat ik snel een vacature hier van zie op mijn werk. Dan ga ik direct schrijvenaar.

    Het zal dan erg druk in het luchtruim worden. Dus ik vraag me af hoe de overheid dit wil gaan vastleggen in wet en regelgeving.

    Voor moeilijk bereikbare gebieden kan het wel wat zijn maar in zo’n dichtbevolkt gebied lijkt het me niet te doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier