Incident

Boze vuurtorenbewoner schiet drone uit de lucht

De bewoners van de vuurtoren op het eiland Marken zijn het beu dat er steeds vaker drones rond hun huis cirkelen. Onlangs besloot eigenaar Thijs Spijker zelfs om het heft in eigen handen te nemen en een drone uit de lucht te schieten.

Volgens NH had de vuurtorenbewoner een Fransman beleefd gevraagd om niet met zijn drone bij de vuurtoren te vliegen. Toen de bestuurder daar geen gehoor aan gaf, besloot Spijker om het toestel dan maar met zijn luchtbuks uit de lucht te schieten.

Eerste schietincident

Het is voor zover bekend voor het eerst dat er in Nederland een drone uit de lucht geschoten is. In de VS gebeurt het al vaker dat drones door geërgerde omstanders uit de lucht worden geschoten, iets wat door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA sterk veroordeeld wordt.

Het incident doet enigszins denken aan het droneverbodsbord bij de kasteelruïne van Brederode bij Santpoort. Ook daar is de beheerder het beu dat er vaak drones rond het markante gebouw vliegen. Hij besloot op eigen titel een verbodsbord neer te zetten. Er is echter geen juridische onderbouwing voor zo’n verbod, en dat geldt ook voor het Paard van Marken, zoals de vuurtoren heet.

Spijt

Overigens hebben de bewoners tegenover NH inmiddels verklaard spijt te hebben van het incident. Dit naar aanleiding van de vele reacties die de bewoners kregen na het neerhalen van de drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

14 gedachten over “Boze vuurtorenbewoner schiet drone uit de lucht

 • Ik ben er niet bij geweest, snap de irritatie van de vuurtorenwachter, dat de Drone piloot er geen begrip voor had, maar zomaar uit de lucht schieten is van de gekken, gr johan

  Beantwoorden
 • Rob uit Apeldoorn

  Het moet toch niet gekker worden!
  Moet ik zo ook nog gaan vrezen voor mijn eigen veiligheid…..?
  Tolerantie is hier ver te zoeken. De overlast die een drone veroorzaakt staat hier toch niet in verhouding met die duizenden toeristen die de plek jaarlijks bezoeken. En waar gaat het over. Als ik met mijn drone 50 meter hoog vlieg hoor ik hem amper meer…..
  En als je vind dat de dronepiloot de wet overtreed bel dan de politie, maar ga geen eigen rechter spelen!

  Gr. Rob

  Beantwoorden
 • Kan me het wel een beetje voorstellen; ben je nét je vrouw ,laten we zeggen, aan het zoenen op hoogte, hangt er zo’n ding voor je raam !

  Beantwoorden
  • VikingRider

   Kom, kom, mijn drone (Phantom 3 Advanced) heeft een 35 mm lens en op 50 meter afsrand kan je niet eens letters lezen van 50 mm groot. Bespied voelen is iets anders dan bespiedt worden. En zeg nu zelf war jij voor de open raam doet kan toch niet zo ernstig zijn?
   Juridisch staat de dronepilot volledig in zijn recht. De eigenaar van de grond kan middeles art 461 van wvs zijn grond tegen betreden beschermen, maar daar blijft het ook bij. De dronepiloot filmt alleen een mooi object. Zou hij daar met zijn camera daar gestaan hebben, al dan niet met een telelens, dan zou hij mogelijk een vriendelijke eigenaar aan getroffen hebben.
   Ik zou (persoonlijk) die dappere schutter willen vervolgen. Hij heeft geen recht om dit te doen en het is een heel gevaarlijke aktie om met een wapen te gaan zwaaien. In de hele discussie rond de drones (zie de zaak van de Oostvaardersplassen) staat de overheid snel klaar met een boete, maar wil kennelijk gevaarlijke “schutters” niet aanpakken.
   Ik pleit voor een dialoog om de drone, die toch niet meer weg te denken is, als normaal platform van de fotografie te omarmen.

   Beantwoorden
   • Wanneer de mensheid zich uitsluitend zal houden dat wat in de wet geschreven staat, dan word het een janboel waar men u tegen kan zeggen. Er bestaan ook nog ongeschreven regels, die te vinden zijn binnen de normen en waarden en fatsoen!

    Beantwoorden
 • Ik denk dat jullie iets meer uitleg nodig hebben dan alleen het artikel.
  De politie is gebeld, maar daar kreeg ik de reactie daar kunnen we niets aan doen. Wij zijn 3 keer bij de meneer geweest om te vragen of hij wat verder weg wilden gaan. Eerst hangt hij vlak voor het raam van de woonkamer. Dan hangt hij vlak boven ons hoofd als we buiten aan de koffie zitten, hij zat zo dichtbij dat ie volgens mij kon zien of ik melk in de koffie heb. En natuurlijk is het niet goed wat er is gebeurd, maar denk ook aan andere mensen, hier ging het echt niet om het mooie plaatje want die krijg je niet op deze manier. Wij verbieden niet rond te toren te vliegen als men ook rekening met ons houdt.
  Bewoners Vuurtoren

  Beantwoorden
 • Dat uit de lucht schieten is natuurlijk niet goed te praten.
  Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft een drone voor de hobby en als je keer op keer zo’n “ding” langs hoort zoemen ben je er wel een keer klaar mee.

  Misschien zou je eens niet alleen aan de mooie beelden moeten denken maar ook aan de overlast die je anderen bezorgt, misschien kun je eerst eens toestemming vragen aan de objecteigenaar. Niet omdat het moet maar gewoon uit respect.

  Andere optie is dat drone vliegen op meer plaatsen verboden zal worden, daar zitten we ook niet op te wachten lijkt me.

  Beantwoorden
  • Vaak genoeg vliegen de drones op plaatsen waar ze niet hoeven te zijn. Hierdoor wekken ze irritatie op en wandelen ze op en over de privacy van anderen. Ik begrijp dat dronevliegers alleen hun eigen hobby zien en daardoor niet meer kunnen kijken naar de ander. Ik begrijp heel goed dat de maat op een gegeven moment vol is. En wees nu eens eerlijk, we hebben het hier over een luchtbuks, niet een jachtgeweer!
   Ik probeer bij het vliegen wat meer uit te gaan van de ander die wellicht niet zo veel plezier van jou drone heeft….

   Beantwoorden
 • Hoi Wiebe,
  Als ik jouw verhaal zo lees ligt het allemaal wat genuanceerder en heeft de piloot het er zelf naar gemaakt. Een vliegende stalker………Hopelijk geen nieuw fenomeen.
  Toch vind ik de reactie van de vuurtoren bewoner onverantwoord, maar kan me wel voorstellen dat je dan in alle staten bent.
  Ik vraag me alleen dan af: had de vuurtoren bewoner dan geen aangifte moeten doen? Uit het verhaal blijkt dat de drone boven zijn hoofd heeft gevlogen…….
  Maar goed, …….zucht…….Hopelijk dat drones van de meestal welwillende hobbyist niet als een rode lap op een stier gaat werken. Gun elkaar wat en respecteer elkaars privacy!
  Gr. Rob

  Beantwoorden
 • Goede aktie. Ga lekker met je drone over je eigen huis vliegen. Dit soort mensen wonen vaak in een huis waar geen drone overheen wil vliegen. En dan anderen gaan lastig vallen. Van mij mogen de regels strenger. minimaal 500 meter van een huis af vliegen.

  Beantwoorden
  • Precies, het hoeft namelijk niet………………..

   Beantwoorden
 • bart sikkema

  Er is inderdaad een verschil tussen het maken van een mooi plaatje van die toren en de drone voor de ramen laten zweven. Dit laatste lijkt me een duidelijk geval van inbreuk in je privacy, dit komt te dichtbij!!!! Het neerhalen van de drone met een buks lijkt me geen goed idee. Ik neem aan dat meneer een wapenvergunning heeft, maar ik zou dit soort geschillen toch het liefst overlaten aan de politie.

  Beantwoorden
 • Als iemand vraagt niet te filmen of fotografen respecteer dat dan.
  Jij vind het leuk om met een droge te vliegen maar dan hoeft een ander dat niet leuk te vinden!

  Ik vlieg ook met een drone maar vraag altijd om toestemming, ook als ik met een camera op straat foto’s maak.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier