Rieu moet lak aan regels met inbeslagname drone bekopen

De politie in Maastricht heeft beslag gelegd op een cameradrone die tijdens een optreden van André Rieu boven het Vrijthof opnamen aan het maken was. Het productiebedrijf van Rieu geeft toe dat ze fout zaten. “We hebben het risico bewust genomen. Gegokt en verloren dus, meer kan ik er niet van maken”, verklaart zoon en productieleider Pierre Rieu tegenover De Limburger.

Meerdere regels overtreden

Door een drone boven de binnenstad van Maastricht te laten vliegen heeft het team van Rieu meerdere regels overtreden, waaronder het verbod op vliegen boven mensenmenigten en aaneengesloten bebouwing en vliegen buiten de daglichtperiode. Ook vond de operatie plaats binnen de CTR van vliegveld Maastricht-Aachen. Normaal gesproken mag niemand daar vliegen, ook professionele dronegebruikers niet, tenzij men beschikt over de juiste papieren en goedkeuring van de luchtverkeersleiding.

Of en wanneer Rieu zijn drone terugkrijgt is nog niet duidelijk. De luchtvaartpolitie heeft het incident in behandeling genomen. De mogelijke boete op het illegaal gebruik van de drone kan oplopen tot ruim 8.000 euro. Overigens maakt dat voor het productiebedrijf niet zoveel uit: de beelden die de drone gemaakt heeft zijn volgens Rieu junior al veiliggesteld en worden gebruikt in de concertregistratie die onder meer in bioscopen te zien zal zijn.

Slechte naam

Helaas komt het regelmatig voor dat ‘professionele’ gebruikers van drones de regels overtreden. Zo zijn op tv ook vaak illegaal gemaakte drone-opnamen te zien. Het gevaar is dat de gehele branche daardoor een slechte naam krijgt. In lang niet alle gevallen is er sprake van handhaving, waardoor soms het beeld ontstaat dat iedereen ongestraft zijn gang kan gaan. Mogelijk dat er van een flinke bekeuring voor het team van Rieu een signaalwerking uitgaat.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “Rieu moet lak aan regels met inbeslagname drone bekopen

 • 14 juli 2016 om 13:49
  Permalink

  Ook zie ik op een website als Funda steeds vaker foto’s voorbij komen van makelaars die gemaakt zijn vanuit een onmogelijke positie.

  Bij ons in het dorp houd dat in dat ze bedrijfsmatige foto’s maken binnen de bebouwde kom (en dus boven aaneengesloten verbouwing) wat vervolgens ook nog eens in de CTR van vliegbasis Leeuwarden ligt.

  Of ze hebben een selfiestick van 20 meter lang gebruikt……..

  Beantwoorden
  • 15 juli 2016 om 11:07
   Permalink

   Klopt hoor wat je zegt. Ik zie dat soort dingen ook steeds vaker en vraag me dan af of ik me misschien te strak aan de regels houd. Als ik zie dat anderen er kennelijk geen probleem mee hebben om de regels te overtreden. Ik heb laatst iemand aangesproken over het feit dat hij met zijn Phantom 4 over de bebouwde kom(dus aangesloten bebouwing) vloog en in mijn geval ook nog binnen de CTR van Leeuwarden. Ja, je kan er wel niets van zeggen maar ik probeer me zo goed mogelijk aan de regels te houden en dat soort mensen doet gewoon waar ze zin in hebben. Als je dan met die mensen spreekt kom je er al gauw achter dat ze het toestel wel hebben maar van de regels en de techniek dat het toestel zo gemakkelijk laat vliegen vrijwel niets weten.

   Beantwoorden
 • 15 juli 2016 om 14:30
  Permalink

  Vreemd, de gemeente Kerkrade laat een video maken waar een heleboel luchtbeelden in zitten (boven de stad). De gemeente is de opdrachtgever, mag het dan wel??????

  Nieuwe commercial gemeente Kerkrade
  Met gepaste trots laten wij weten dat vandaag (vrijdag 15 juli) om 19.56 uur voor de allereerste keer deze nieuwe commercial op tv te zien zal zijn op L1TV.
  Wethouder Tim Weijers (PR, communicatie & marketing): “In onze nieuwe commercial ziet u Kerkrade op z’n best met grootschalige (toeristische) attracties als Abdij Rolduc, LeisureDome, Roda JC Kerkrade, GaiaZOO, Continium, Cube design museum en National Geographic Theater. Kijken dus!”

  https://www.facebook.com/GemeenteKerkrade/?fref=nf

  Beantwoorden
 • 15 juli 2016 om 23:17
  Permalink

  De kans dat de peperdure drone van rieu naar beneden komt
  Is zoveel kleiner dan dat je aangereden wordt door een auto of vrachtwagen.
  Gaan we nu alle autos en vrachtwagens, scooters, in beslag nemen?
  Die drones van Rieu vloog overigens backstage, niet boven publiek,
  Enig idee hoeveel vliegtuigen boven je hoofd vliegen per seconde?
  Check flightradar.com , honderden per seconde in nederland,
  En die wegen heel wat meer dan de rieu drone.

  Beantwoorden
 • 17 augustus 2018 om 17:43
  Permalink

  ProRail plaatst ook regelmatig Dronebeelden, om te laten zien wat zij allemaal doen. Leuk om te bekijken, maar je ziet dat zij filmen boven spoorlijnen waar treinen rijden en gebouwen waar reizigers lopen. Dat is verboden.
  Ik heb opdrachten van hen geweigerd omdat zij inspecties willen van bovenleidingportalen langs sporen die in gebruik zijn (het baanvak is niet buiten dienst)
  Ze zijn daar al meerdere malen op gewezen, maar zij hebben er maling aan. Zij vinden zich het grote ProRail die alles mogen doen. Nu laten ze het een hobbyist doen die doet alsof zijn neus bloedt….

  Beantwoorden
 • 2 juni 2020 om 13:00
  Permalink

  Kzie dit wel vaker van de proffessionele drones, en (wij) de recreatiedrones onder de 250 gram en boven de 250 gram krijgen nu ook allerlei regels opgelegd. Typisch weer zo’n EU ding. Ze maken de hobby zo ook kapot.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier