Regelgeving

Wat je moet weten als je wilt gaan dronen in Frankrijk, België, Duitsland of Spanje

Bijna iedereen heeft inmiddels zomervakantie en dat betekent dat veel Nederlanders de grens oversteken, op zoek naar zonniger bestemmingen. Steeds vaker maakt ook een drone deel uit van de reisbagage. Het is echter wel zo handig om je even te verdiepen in de regelgeving aangaande het gebruik van drones in het land waar je op vakantie gaat. Dronewatch zet alvast de belangrijkste regeltjes in een viertal populaire vakantielanden voor je op een rij.

België

Bij onze zuiderburen kun je het maar beter uit je hoofd laten om met een drone te gaan vliegen. Je mag alleen recreatief vliegen met drones die minder dan 1 kg wegen, en dan alleen boven eigen terrein of boven modelvliegvelden, tot een maximale hoogte van 10 meter. Kortom: zo goed als onmogelijk. Wil je met een zwaarder toestel de lucht in, of ook boven openbare gebieden vliegen, dan moet je beschikken over een brevet en een drone die ingeschreven is in het luchtvaartregister. Niet iets wat je als toerist even doet.

Frankrijk

In Frankrijk geldt een registratieplicht voor drones die meer wegen dan 800 gram, via AlphaTango. Het registratienummer moet je goed zichtbaar aanbrengen op de drone. Je mag overdag tot een hoogte van 150 meter vliegen, zolang je maar niet boven mensen, bebouwing en wegen vliegt. Net als in Nederland moet je tijdens de vlucht continu oogcontact houden met je drone. Uiteraard is het verboden om nabij vliegvelden op te stijgen, en je doet er verstandig aan om ver uit de buurt te blijven van de vele kerncentrales die Frankrijk telt. Er zijn ook no-fly zones ingesteld rond historische locaties en nationale parken. Het maximale gewicht van een recreatieve drone is 25 kg.

Duitsland

In Duitsland mag je met drones tussen de 250 gram en 2 kilo hobbymatig zonder brevet vliegen, mits je deze voorziet van een sticker of naamplaatje met daarop je naam en adres. Bij systemen tussen de 2 en de 5 kilo moet je beschikken over een vliegbewijs. Blijf uit de buurt van vliegvelden, militaire faciliteiten en energiecentrales. Vlieg niet hoger dan 100 meter, verder dan 300 meter en houd de drone tijdens het vliegen in het oog. Vlieg niet boven mensen en houd minstens 100 meter afstand aan van doorgaande (spoor)wegen. Houd er rekening mee dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. In sommige deelstaten geldt bovendien een droneverbod rond kastelen en andere toeristische attracties. In veel natuurgebieden geldt een droneverbod.

Spanje

De Spaanse regelgeving staat recreatief gebruik van drones toe, mits je niet hoger dan 120 meter vliegt en het toestel altijd binnen line of sight houdt. Je moet minstens 150 meter afstand houden van bebouwing en 50 meter van niet bij de vlucht betrokken personen. Er wordt niets gezegd over vliegen boven wegen of spoorlijnen, maar het is aan te raden om daar enige afstand van te houden. Uiteraard moet je uit de buurt blijven van vliegvelden (minstens 8 km afstand) en heliports. De drone moet voorzien zijn van een brandplaatje met je naam, contactgegevens en serienummer. Tot slot mag je ook ’s nachts vliegen mits je drone niet zwaarder weegt dan 2 kg en je niet hoger gaat dan 50 meter. Vliegen in nationale parken is niet toegestaan.

Overige tips

In welk land je ook gaat vliegen, blijf uit de buurt van vliegvelden. Om te voorkomen dat je toch opstijgt op plekken waar dat niet mag is het aan te raden om een app als Guardian van Altitude Angel op je smartphone te installeren. Hierin kun je de belangrijkste no-fly zones in je omgeving zien. Vertrouw niet teveel op de geofencing in je drone, want die is niet altijd betrouwbaar.

Een tip van een lezer: print de drone-regelgeving van het land waar je heen gaat uit en stop die in de tas of koffer van je drone. Mocht je te maken krijgen met een overijverige Guardia Civil, Polizeibeamte of Gendarme die zelf niet zo goed op de hoogte is van de regels, dan heb je altijd iets om op terug te vallen.

Mis je een land? Het staat je vrij om in de comments hieronder informatie te plaatsen over een land waar jij heengaat op vakantie. Kijk even op de site van het ministerie van transport, en mocht je daar informatie vinden, vat de belangrijkste regels dan even samen.

Aan bovenstaande gegevens kunnen geen rechten ontleend worden. Check zelf altijd of je voldoet aan de lokale regels voordat je gaat vliegen met je drone. Kijk ook even na of je verzekering schade of letsel veroorzaakt door drones dekt. Mocht je met het vliegtuig reizen, informeer dan ook even bij de vliegmaatschappij wat de voorwaarden zijn voor het meenemen van drones en accu’s. 

(Laatst bijgewerkt: 14 juli 2020)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

33 gedachten over “Wat je moet weten als je wilt gaan dronen in Frankrijk, België, Duitsland of Spanje

  • Mooi overzicht! Misschien kan je ook Zwitserland vermelden, daarvid men ook tolerant wat Drones betreft. Ik heb er eerder deze maand met plezier gevlogen.

    Beantwoorden
  • [quote]Een tip van een lezer: print de drone-regelgeving van het land waar je heen gaat uit en stop die in de tas of koffer van je drone. Mocht je te maken krijgen met een overijverige Guardia Civil, Polizeibeamte of Gendarme die zelf niet zo goed op de hoogte is van de regels, dan heb je altijd iets om op terug te vallen.[/quote]

    Dan graag linkjes hier naar toe 😉

    Beantwoorden
    • Wordt naar je noorse brevet gevraagd. M.a.w. niet vliegen.
      Vermelding over Zweden totaal verbod.

      Beantwoorden
  • Weet iemand hoe Griekenland het ziet. Ik trek naar Kreta.

    Beantwoorden
    • Totaal vliegverbod ook voor professionals oftewel beroepsmatig vliegen ook verboden.

      Beantwoorden
  • Pas op film met een drone in Duitsland nooit verkeersongevallen.
    Deze wordt dan in beslag genomen en er volgt een loodzware boete.

    Beantwoorden
  • Een app nr waar je zeker eens moet gaan zoeken is Unifly Launchpad, een gratis app waar je kunt zien waar je wel en waar je kunt vliegen. Mij hebben ze verteld dat ze elke week een wetgeving toevoegen, als er bugs zijn antwoorden ze meteen en ze plannen ook veel nieuwe features. Op dit moment zit de wetgeving van Belgie, Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk in de app. Een veelbelovende vind ik persoonlijk, zeker omdat het gratis is.

    Beantwoorden
  • De regels voor Italië (Goolgle translate):

    Verordening drones Italië, uitgegeven door ENAC, bepaalt dat de drone kan vliegen op een maximale hoogte van 70 meter en in een straal van 150 meter (nog altijd binnen uw gezichtsveld). De drone kan niet meer wegen dan 25 kg, kan geen gevaarlijke stoffen en voorwerpen te vervoeren en kan niet vliegen over dichtbevolkte gebieden, mensenmassa’s, stranden, snelwegen, spoorwegen of industriële sites. Het vliegtuig, ook, is om een minimale afstand van 8 km te blijven van de luchthavens van elke omvang. Voor drones gewicht en groter dan het gesproken of voor gebruik voor commerciële doeleinden een regelmatige CAA vergunning nodig.

    Bron: http://www.fastweb.it/smartphone-e-gadget/regolamenti-per-l-uso-dei-droni-nel-mondo/

    Beantwoorden
  • Ik ga binnenkort naar noorwegen en zou graag daar me drone oplaten stijgen alleen weet de regels daaro niet

    Beantwoorden
  • Jan Maarten

    Ik ben benieuwd naar de regels in Tsjechië, omgeving Praag.
    Kan niet heel duidelijk vinden wat de regels zijn, wel iets dat je een vergunning moet aanvragen maar dat is volgens mij voor professioneel gebruik,

    Beantwoorden
  • Ronny VDSteen

    Dus alles in beschouwing genomen is Belgie weer het belachelijk apenland vol met achterlijke politiekers…..

    Beantwoorden
    • Marnix Verschraegen

      Dit zal veranderen in 2020 hopen we als de nieuwe europee wetgeving aangaande drones er zal zijn. Elk land zal zijn drone wetgeveing daaraan moeten aanpassen. Dus sommige landen waar men vrijer is zullen meer restricties krijgen en andser waar er meer restricties zijn zullen een beetje vrijer worden.

      Beantwoorden
  • Iemand een idee hoe het is geregeld in Tenerife (Spanje) met het vliegen van een drone met camera?
    Het is gewoon voor privé dus geen commerciële doeleinden.

    Beantwoorden
  • Hover werkt bij mij niet, het laat enkel een geel vlak zien.

    Zelf heb ik “Airmap” en de “ASR vlieg veilig” op mijn telefoon staan, maar het blijft lastig om goed te zien waar je wel en niet mag vliegen. De twee apps geven regelmatig verschillende zones aan in Nederland. Airmap is ook buiten Nederland te gebruiken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier