Nieuws

Man met hartaanval binnen 3 minuten opgespoord met drone

Drone-hartaanval

In de Amerikaanse staat Iowa is woensdag met behulp van een drone een man opgespoord die getroffen was door een hartstoornis. Hulpverleners hoorden in de verte hulpgeroep vanaf een bootje in de Des Moines River, maar ze konden niet zien waar het bootje zich precies bevond. Met behulp van een DJI Phantom was de hulpbehoevende man binnen 3 minuten gelokaliseerd.

Volgens hulpcoördinator David Penton was de man zonder de inzet van de drone ook wel gevonden, alleen kon zijn reddingsteam nu veel sneller de juiste plek bereiken. De man in kwestie was met zijn kleindochter een middagje gaan varen, maar kwam rond zonsondergang met zijn boot vast te zitten in een zijtak van de rivier. Uitgerekend op dat moment kreeg de man last van zijn hart. Zijn kleindochter begon daarop om hulp te roepen.

Drone voor het eerst ingezet
Het is voor het eerst dat het team van Penton de drone inzet tijdens een noodsituatie. Het team had de DJI Phantom al in mei dit jaar aangeschaft, maar er tot op heden alleen testvluchten mee uitgevoerd. De drone bevalt zo goed dat er binnenkort een tweede exemplaar besteld wordt.

“Dankzij de drone wisten de man en zijn kleindochter dat ze gevonden waren en dat er hulp onderweg was”, aldus Penton. Nadat de man uit zijn benaderde positie bevrijd was, werd hij snel overgebracht naar een ziekenhuis. Inmiddels is zijn toestand weer stabiel.

Drones met AED
Drones kunnen mogelijk niet alleen helpen om personen met een hartaanval op te sporen, maar ook om direct assistentie te verlenen. Er gaan stemmen op om in Nederland te gaan experimenteren met drones die voorzien zijn van een AED. Deze toestellen zouden snel een defibrillator kunnen bezorgen bij mensen die een hartaanval hebben. Op basis van GPS-gegevens van degene die een noodoproep plaatst zou de drone de AED op de juiste plek moeten afleveren.

Dergelijke initiatieven zijn echter lastig te verwezenlijken binnen de huidige wetgeving. Drones mogen niet autonoom vliegen en vliegen boven wegen, bebouwing en mensen is vooralsnog uitgesloten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier