Amazon patenteert ‘vogelhuisje’ voor drones

Drone-vogelhuisje

Delivery drones die overvallen worden door slecht weer of gewoon hun accu bij moeten laden zouden in de toekomst terecht moeten kunnen bij speciale ‘vogelhuisjes’ voor drones. Dat volgt uit een patentaanvraag van internetretailer Amazon. De schuilplekken zouden onder meer op lichtmasten en op hoge gebouwen aangebracht moeten worden.

Het patent maakt deel uit van Amazons bredere visie op het bezorgen van pakketjes met behulp van onbemande luchtvaartuigen. Amazon ziet een heel netwerk van drones voor zich, die zelfstandig de beste route kiezen naar de klant. Mocht er onderweg een onverwachte hindernis opdoemen of de weersomstandigheden verslechteren, dan kunnen de drones autonoom beslissen om een andere route te nemen of even een tussenlanding te maken.

Schuilen en opladen
Dat landen zou dus moeten plaatsvinden op speciaal daarvoor bestemde docking stations, die net als vogelhuisjes overal te vinden zijn. Op zo’n rustplek zou een drone even kunnen wachten op beter weer en ondertussen de accu’s bijladen – of waterstof bijtanken, als er gebruik gemaakt wordt van een brandstofcel voor de elektriciteitsvoorziening.

drone-vogelhuisjes

Ook zouden de landingsplekken ideaal zijn om pakketjes door te geven. Een drone die om wat voor reden dan ook niet verder kan vliegen zou zijn lading kunnen overgeven aan een andere drone, die het pakketje dan alsnog aflevert op de juiste bestemming.

Als het aan Amazon ligt verschijnen de UAV docking stations op zendmasten, lantaarnpalen en hoge gebouwen. Het zal echter nog wel een paar jaar duren voordat het zover is, want vooralsnog zijn autonoom vliegende drones niet toegestaan in de VS en de meeste andere landen.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.