MarktPro

Skeye na fusie met Skycap marktleider op het gebied van drone-inspecties

Fusie-Skeye-Skycap

De Nederlandse dronebedrijven Skycap en Skeye zijn met elkaar gefuseerd. Het nieuwe bedrijf, dat verder gaat onder de naam Skeye, is daardoor naar eigen zeggen marktleider op het gebied van topografische inspecties vanuit de lucht geworden. Ook breidt Skeye haar diensten uit met gespecialiseerde high-end luchtfotografie. Om de groei te bespoedigen heeft het bedrijf bovendien een kapitaalinjectie gekregen.

Skeye werkt momenteel voor grote industriële partijen zoals de Shell, NAM, Tata Steel en alle grote ingenieursbedrijven. Volgens directeur Pieter Franken opereert Skeye vooral in die markten waar veiligheid een grote rol speelt, zoals in de olie en gas. “Wij combineren meetkundige aspecten met visuele inspecties, zodat we niet alleen afwijkingen kunnen waarnemen maar ook precies kunnen aangeven waar deze zich bevinden.”

Van oudsher heeft Skeye veel expertise in huis op het gebied van topografische metingen. Zo heeft het bedrijf veel geodetisch geschoold personeel in dienst. Daar komt nu andere expertise bij. Franken: “Door de fusie met Skycap hebben we veel kennis in huis gehaald op het gebied van 3D visualisaties. Dan moet je denken aan het projecteren van nieuwe 3D ontwerpen in 360 graden luchtfoto’s.”

Volgens Franken zijn er nog wel een aantal zaken die op Europees niveau beter geregeld moeten worden. “Ten eerste moeten nationale ontheffingen op internationaal niveau geaccepteerd worden, zodat je met je ROC ook in België of Duitsland kunt vliegen. Daarom moeten de regels onderling geharmoniseerd worden. Bovendien is het voor ons van belang dat we BLOS (vliegen buiten het zicht van de operator) vluchten mogen uitvoeren.”

Skeye ontwikkelt zelf geen drones of payloads. “Wij kijken naar de best beschikbare apparatuur op de markt en schaffen deze aan als wij denken dat deze een bijdrage kunnen leveren aan ons bedrijf. De drie belangrijkste technologische ontwikkelingen op dit moment zijn VTOL drones (fixed wings die verticaal kunnen opstijgen), collision avoidance en de ontwikkeling van ‘touch’ sensoren die het mogelijk maken om staaldikten en corrosie te meten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier