Productnieuws

Amerikaanse tiener brengt supersnelle cameradrone op de markt

Echt heel snel vliegen de meeste cameradrones niet, met een maximum snelheid van rond de 70 km/uur heb je het wel gehad. Uitzondering hierop zijn natuurlijk de FPV race-drones, maar die zijn niet altijd even makkelijk te besturen. De Teal drone die later dit jaar verschijnt moet uitkomst bieden: dit toestel bereikt maximum snelheden van meer dan 130 km/uur, en is voorzien van een 4K videocamera die in de voorzijde van de body verwerkt is.

18-jarige oprichter

Bijzonder aan de Teal is niet alleen de topsnelheid. Even opmerkelijk is het feit dat de geestelijk vader van de drone slechts 18 jaar oud is. George Matus vliegt al sinds zijn 11e met drones, en op zijn 16e was hij al professioneel drone racer en trad hij op als testpiloot voor nieuwe toestellen. Twee jaar later, net klaar met de middelbare school, kreeg hij de kans om met 3 miljoen dollar op zak een eigen bedrijf te beginnen. Aldus geschiedde en onder de naam ‘Teal’ werkt het bedrijf nu aan een supersnelle drone, die eind dit jaar op de markt moet komen.

Bijzonder aan de Teal is niet alleen de hoge snelheden die het toestel kan behalen maar ook het feit dat het brein van de drone wordt gevormd door een NVIDIA Tegra X1 grafische processor. Deze chip voorziet in geavanceerde functies als machine learning, autonomous flight en image recognition. Door de brute rekenkracht van deze processor moet de drone toch eenvoudig te besturen zijn. Bovendien kunnen andere partijen apps ontwikkelen voor de drone. Daartoe wordt de Teal vanaf het begin voorzien van zogenaamde APIs.

Waterproof en modulair

De specificaties liegen er in ieder geval niet om. Naast topsnelheden van boven de 130 km/uur zou de quadcopter ook met windsnelheden van 65 km/uur overweg kunnen. Daarnaast zou de drone dusdanig waterproof zijn dat je er ook in regen of sneeuw mee kunt vliegen. Verder wordt de Teal drone modulair opgebouwd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eenvoudig propellerarmen te verwisselen, of een module toe te voegen die obstakeldetectie mogelijk maakt.

Teal-drone-voorzijde

De hoge snelheid die de drone kan bereiken heeft wel een keerzijde. Veel langer dan 10 minuten kun je niet op een acculading vliegen. Wil toch langer in de lucht wil blijven kan ervoor kiezen om een tweede accu toe te voegen. Maar dan gaat de maximumsnelheid flink omlaag.

Eerst zien, dan geloven

Een waarschuwing vooraf is wel op zijn plaats. Een nieuwe drone ontwikkelen en deze in grote aantallen produceren is niet bepaald eenvoudig. Er zijn al genoeg drone-startups de mist in gegaan met hun plannen, met de Zano Drone als recent voorbeeld. En zelfs partijen die bulken van het geld – we noemen een Lily Drone, of de Karma Drone van GoPro – lukt het niet om hun toezeggingen waar te maken en hun product op tijd te lanceren.

We houden dus een kleine slag om de arm als het om de Teal drone gaat. Maar als het lukt om de plannen te verwezenlijken, dan zou de Teal rond kerst verkrijgbaar moeten zijn, tegen een verkoopprijs van $1.299. En dan maar hopen dat ze op topsnelheid de winkels uitvliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier